24sata

BITKA ZA ZAGREB MILAN BANDIĆ I ANKA MRAK TARITAŠ

LOKALNI IZBORI 2017. • Bandić se obranio, ali ga čeka napeti drugi krug • Mrak Taritaš očekuje potporu birača Sandre Švaljek • Esih dobila 10 posto, Prgomet jako podbacio

-

Na ovim lokalnim izborima za 9579 mjesta natjecao se čak 47.601 kandidat. Toliko stručnjaka koji će omogućiti bolji život građanima nema nijedna zemlja.

Nakon objave neslužbeni­h rezultata svi su proglasili pobjedu i pohvalili se svojim rezultatim­a. I HDZ i SDP i HNS i Most. Jedino su zvijezde prošlih izbora, Ivan Sinčić i njegov Živi zid, pokunjeno gledali u pod jer su svugdje podbacili. Svi političari koji su ušli u drugi krug zahvalili su se građanima što su im iskazali povjerenje i prepoznali njihov rad. Ali nakon prvog kruga lokalnih izbora vjerojatno su najmanje mislili na to kako će sagraditi nove ceste, kanalizaci­ju, smanjiti prirez, sve ostale namete u gradovima... Lokalna i reginalna uprava je u razvijenim zemljama toliko važna i bliska ljudima da građani imaju sve manje doticaja s državnom administra­cijom. Kod nas je 576 općina, gradova i županija koji imaju manje ovlasti, manje novca, manje odgovornos­ti... Ali ipak ni jedna politika ne želi promijenit­i taj skupi i nedovoljno učinkoviti sustav jer on služi i za smještanje ljudi u lokalne tvrtke ili uprave. Osim toga, u središtima stranki jedno oko drže na lokalnim izborima, a drugim gledaju na parlamenta­rne, koji su opet pred nama. Sve je izglednije da HDZ neće uspjeti složiti većinu u Saboru, pogotovo ne nakon ovih rezultata. Andrej Plenković je proglasio pobjedu, ali jasno je da njegovi kandidati u Zagrebu, Osijeku, Splitu i na jugu nisu premoćno pobjeđival­i. Most im je uspio uzeti birače nakon krize Vlade. Premijer Plenković nije uspio toliko ojačati stranku i ponoviti uspjeh s parlamenta­rnih izbora. SDP-ovci nisu uspjeli previše profitirat­i. Zadržat će Rijeku i dio sjevera Hrvatske. Dvostranač­je u Hrvatskoj je prilično načeto iako nema dileme da je HDZ trenutačno jači. Na lokalnim izborima ušlo je niz nezavisnih kandidata i lista, ne samo Mostovih. Na desnici se profiliral­a nova platforma s Brunom Esih i Zlatkom Hasanbegov­ićem. Ako je suditi po lokalnim izborima, na parlamenta­rnim izborima će opet bilo tko teško do većine.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia