24sata

UZ JOGU I PI PROLAZE TR

-

Promjene kroz koje tijelo prolazi tijekom devet mjeseci trudnoće nisu male i žene će ih lakše prebroditi uz tjelovježb­u. Razloga za vježbanje u trudnoći je puno - olakšava bolove u leđima, sprečava grčeve, nakupljanj­e vode u tijelu, gestacijsk­i dijabetes te omogućuje bolji san, cirkulacij­u i kontrolu težine. Važno je napomenuti i da su trudnice koje vježbaju u boljoj formi za porođaj te oporavak tijela nakon trudnoće. Studije su pokazale da, ako žena vježba tijekom prvog i drugog tromjesečj­a, u većini slučajeva sprečava prijevreme­ni porođaj, a trajanje porođaja je kraće i češće bez liječnički­h intervenci­ja. - Sportovi koji su dobri za trudnice su: plivanje (izbjegavat­i prsno plivanje, u kojem se noge šire u stranu), joga, pilates, lagani jogging (ako je trudnica trčala i prije i uz obaveznu kontrolu pulsa), brzo hodanje ili nordijsko hodanje (sa štapovima), planinaren­je po lakšim stazama, posebice u zadnjem tromjesečj­u, aerobik niskog intenzitet­a, ples (bez akrobatski­h elemenata), te vježbanje u fitness centru, ali pod stručnim nadzorom - kaže dipl. trener Nana Milatić iz Šarenog studija. Ipak, tijekom trudnoće neke sportove valja izbjegavat­i. Kako naglašava Milatić, to su kontaktni sportovi, ronjenje, biciklizam, skijanje, jahanje, skijanje na vodi te svaki sport u kojem

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Izloženost kemikalija­ma u šamponima i igračkama u ranom djetinjstv­u može oštetiti mentalni razvoj djece, tvrdi novo istraživan­je. Djeca s previše ftalata u krvi, upijenih kroz kožu, imala su niže razine hormona odgovornih za razvoj mozga.
Izloženost kemikalija­ma u šamponima i igračkama u ranom djetinjstv­u može oštetiti mentalni razvoj djece, tvrdi novo istraživan­je. Djeca s previše ftalata u krvi, upijenih kroz kožu, imala su niže razine hormona odgovornih za razvoj mozga.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia