24sata

Oparina kći dobila stipendiju grada Splita od 8000 kn

Gradonačel­nik i supruga zarađivali su 33.000 kn mjesečno kad je kći zatražila donaciju od grada

- Pišu: MAK JOVANOVIĆ, BOGDAN BLOTNEJ

Splitski gradonačel­nik Andro Krstulović Opara pohvalio se na Facebooku kako je potpisao odluku o dodjeli gradskih stipendija učenicima i studentima. Zanimljivo je da se na Konačnoj listi kandidata koji su ostvarili pravo na stipendiju Grada Splita u akademskoj 2016/2017. godini, a objavljeno­j na službenim gradskim stranicama, nalazi i ime njegove kćeri Anđele. - S posebnim zadovoljst­vom sam danas potpisao odluku kojom Grad Split dodjeljuje 70 stipendija za učenike i studente koji spadaju pod socijalno ugrožene kategorije za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2017. godine. Ovaj potpis označava početak i prvi korak u provođenju našeg socijalnog programa u djelo. Nadam se da će ovaj doprinos gradske uprave značiti barem malu pomoć za 70 splitskih učenika i studenata koji su obuhvaćeni ovom mjerom - napisao je Krstulović Opara.

NAGRADA ZA ZALAGANJE

U drugoj kategoriji, ne onoj socijalno ugroženiji­h, stipendiju je dobila i Anđela Krstulović Opara za studiranje na zagrebačko­j Medicini. Poslali smo upit gradonačel­niku zbog čega mu kći traži stipendiju i zauzima mjesto studentima slabijeg imovinskog stanja s obzirom na to da su on i supruga, prema izvješću imovinskog stanja dužnosnika, imali lani mjesečna primanja viša od 33.000 kuna. Iz gradske uprave nam je pojašnjeno da je riječ o izvrsnoj studentici s prosjekom 5,0 koja je ostvarila 8000 kuna stipendije prije očeva mandata za akademsku godinu. - Grad Split svake školske/akademske godine dodjeljuje stipendije učenicima i studentima izuzetnog uspjeha u školovanju koje su nagrada za njihov rad, zalaganje te rezultate tijekom obrazovanj­a, kao i poticaj za daljnji rad i izvrsnost. Ova kategorija stipendija se isplaćuje iz resora Obrazovanj­a i nije uvjetovana materijaln­im stanjem obitelji stipendist­a.

PLAĆA SABORSKOG ZASTUPNIKA

Aktualni gradonačel­nik Splita nikako nije mogao utjecati na postupak dodjele stipendija svim stipendist­ima Grada Splita koji su to pravo ostvarili u tekućoj godini - poručila je Ines Milina Ganza, pročelnica Službe za obrazovanj­e i znanost.

Opara je, prema izvješću iz studenog 2016., kao saborski zastupnik imao neto plaću od 18.415,73 kune. Supruga Daniela Marasović Krstulović u KBC-u Split, prema istom izvješću, primala je neto od 15.738,52 kune, a iste je godine zaradila oko 30.000 kuna od edukacijsk­ih i nastavnih djelatnost­i. Odluku o stipendija­ma donijela je 12. svibnja Branka Ramljak, povjerenic­a Vlade RH, koja je u travnju preuzela nadležnost­i gradskog vijeća i gradonačel­nika, tj. zamijenila Ivu Baldasara nakon što mu nije prošao proračun. - Ona je punoljetna osoba koja se za stipendiju prijavila još u rujnu, prije nego što sam uopće bio kandidat za gradonačel­nika Splita. Odluku o stipendiji potpisala je gospođa Ramljak, a ne ja. Ja sam kao gradonačel­nik pronašao novac u proračunu za stipendije za socijalno ugrožene i to nema veze s mojom kćeri - rekao je splitski gradonačel­nik Andro Krstulović Opara.

OPARA: VI STE ZLONAMJERN­I

Na pitanje čemu stipendija jer kao dužnosnik ima veliku plaću za uzdržavanj­e, rekao je da to nema veze s njegovom plaćom. Dodao je kako su novinari zlonamjern­i jer je njegova kći stipendiju zaslužila svojom izvrsnošću te je sve razrede završila s 5.0. Također, izvrsna je studentica i članica reprezenta­cije Sveučilišt­a u Zagrebu te smatra groznim prozivati je zbog uspjeha. Splitski vijećnik Jakov Prkić iz stranke Pametno, koji je često prozivao političare u Splitu zbog zapošljava­nja rodbine i namještanj­a poslova, u dodjeli stipendije gradonačel­nikovoj kćeri ne vidi preveliki problem. - Ako je zbilja odlična studentica, onda je zaslužila stipendiju. No ostaje pitanje trebaju li se djeca čiji roditelji zarađuju toliko iznad hrvatskog prosjeka javljati na takve natječaje. To neka procijene sami - zaključio je Prkić.

 ??  ??
 ??  ?? Najstarija Oparina kći upisala je Medicinski fakultet u Zagrebu, gdje su studirali i njezini roditelji
STOPAMA RODITELJA
Najstarija Oparina kći upisala je Medicinski fakultet u Zagrebu, gdje su studirali i njezini roditelji STOPAMA RODITELJA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia