24sata

Oni su mali, ali su veliki

Bili su toliko mali da smo ih se bojali dotaknuti, kazuje majka Andreja (31), čiji su se sinčići rodili samo s 970 i 810 grama, znatno prije termina

-

Već nakon prvog pokušaja pomognute oplodnje Andreja (31) i Mario Rohinić (32) doznali su da će postati roditelji. Njihovoj sreći nije bilo kraja, a Velikim Trgovišćem orio se smijeh. A već na prvoj kontroli ultrazvuko­m saznali su da stižu trojke. - Doktorica je gledala u monitor i počela brojiti: jedan, dva, tri... Zastala je na trenutak, nakon čega je rekla: ‘To je to, četvrtog nema’ - prisjeća se Andreja. Znala je da je njezina trudnoća visokorizi­čna, no nadala se da će je iznijeti do kraja jer je sve bilo u redu. Ali u 26. tjednu zbog infekcije koju je dobila počeli su trudovi. Liječnici su u zagrebačko­m KB-u Sveti Duh pokušali zaustaviti porođaj, no već je bio počeo. - Najprije se rodio Stjepan. Imao je 970 grama i 34 cm. Nakon njega stigao je Mihael s 960 grama i 33 cm, a posljednji i najmanji bio je Ivan s 810 grama i 32 cm. No upravo se on kasnije pokazao kao najjači - govori Andreja prisjećaju­ći se tog 30. svibnja lani.

Bili su toliko mali da smo ih se bojali i dotaknuti. Koža im je bila prozirna i crvena, a pluća te gušterača nisu im se do kraja razvili. Liječnici su rekli kako su im šanse za preživljen­je 50 posto - prepričava Andreja. Nažalost, samo 26 sati nakon porođaja Mihael je preminuo, pa su Stjepan i Ivan ostali bez brata. No njih dvojica se nisu predavali. U bolnici su proveli 90 dana, a Andreja je cijelo vrijeme bila s njima. Odmah su počeli piti njezino mlijeko, a mjesec dana kasnije prvi je put u ruke uzela svoju dječicu. - Ivan je prvi dosegnuo težinu od 1000 grama, koliko je potrebno da liječnici majci dopuste da bebu uzme u naručje. Strah i sreća neprestano su se izmjenjiva­li - govori. Dok se Ivan dobro oporavljao, Stjepanu je trebalo malo dulje. Na respirator­u je bio šest tjedana, sve dok jednog dana cjevčicu sam nije izvadio i prodisao. - Dječaci su karakterno različiti, no izvrsno se dopunjuju - zaključuje Andreja govoreći da je jedina poteškoća to što motorički kasne za vršnjacima. S njima svakodnevn­o vježba. Nera Golac (4) iz Zaprešića također izrasta u prekrasnu djevojčicu unatoč tome što je rođena u nepunom 23. tjednu, zbog čega je zasjela na prvo mjesto u skupini najranije rođene djece u Hrvatskoj. Imala je svega 660 grama i 32 cm. Iako je imala krvarenje u mozgu, a i pluća su joj, kad se rodila, bila nerazvijen­a, danas je potpuno zdrava četverogod­išnjakinja. - Vesela, nasmijana, pričljiva, radoznala, nježna... to je Nera - opisuje djevojčicu mama Sonja (41), koja je, dok nije zatrudnjel­a s njom, pobacila čak šest puta, i to između 16. i 20. tjedna. Borila se s infekcijam­a, zbog kojih trudnoće nije mogla iznijeti do kraja. A onda se njoj i suprugu dogodilo čudo - živahna djevojčica koja s aktivnosti­ma ne prestaje cijeli dan. Iako se rodila više od tri mjeseca prije termina i 40 dana bila na respirator­u, danas nema nikakvih poteškoća u razvoju.

 ??  ?? U Hrvatskoj se godišnje 2500 djece rodi prerano. Fascinantn­e su priče o njihovojbo­rbi za život
U Hrvatskoj se godišnje 2500 djece rodi prerano. Fascinantn­e su priče o njihovojbo­rbi za život
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia