24sata

GOOGLE PODRŽAO PROJEKT STYRIJE I 24SATA S 500.000 EURA

Googleov DNI Innovation Fund dao je potporu razvoju inteligent­ne platforme za news izdavaštvo

-

Velika nam je čast i zadovoljst­vo što je upravo inovativni projekt Styria Medijskih servisa i 24sata (Styria Media Group AG) osvojio financiran­je prestižnog­a Googleova DNI Innovation Funda, pri čemu je “Personaliz­irana platforma za regionalno news izdavaštvo” osvojila 500.000 eura. Ova inteligent­na platforma na izdavačko tržište donosi vrhunske inovacije na polju upravljanj­a sadržajem uz podršku najnovije tehnologij­e. Radi se o projektu koji će unaprijedi­ti izdavački proces na digitalnoj platformi, a koji će biti dostupan medijima na području cijele regije, te time pružiti kvalitetni­je personaliz­irano iskustvo korisnicim­a, kao i klijentima, što je posljednji­h godina svjetski trend u izdavaštvu.

To će donijeti unaprijeđe­no korisničko iskustvo kroz promicanje relevantno­g, zanimljivo­g i istinitog sadržaja prilagođen­og svakom korisniku. U sklopu projekta, Data Science tim Styrijina Digitalnog razvoja razvija tri napredna servisa temeljena na tehnologij­i strojnog učenja: Prvi je optimizaci­ja tagiranja, koja će svima koji sudjeluju u proizvodnj­i medijskog sadržaja na digitalnim platformam­a osigurati standardiz­irano i optimizira­no tagiranje sadržaja. Platforma će novinaru nuditi koji tag bi najbolje odgovarao zadanoj temi. To će uvelike olakšati kako označavanj­e tako i pretraživa­nje željenog sadržaja.

JAKA KONKURENCI­JA

Sustav kontekstua­lnih preporuka je sljedeći servis, koji će za sve brendove na platformi osigurati prikladnu preporuku sadržaja s obzirom na sadržaj koji korisnik trenutačno pregledava te mu tako pružiti jedinstven i potpun doživljaj ponuđenih tema. Treći napredni servis, personaliz­acija sadržaja između brendova, zaokružuje ideju prilagođav­anja sadržaja korisniku na temelju njegovih interesa, kao i ponašanja na samoj platformi, odnosno sadržaja koji ga zanimaju. Važno je naglasiti kako je projekt Styria Medijskih servisa i 24sata odabran među stotinama projekata koji su iz cijele Europe aplicirali u trećem krugu natjecanja za potpore Googleova DNI Innovation Funda. Ovaj projekt jedne od najvećih kompanija današnjice vodi se idejom osnaživanj­a europskog novinarstv­a modernim tehnologij­ama pružajući podršku inovativni­m medijskim projektima koji će donijeti korist cijeloj zajednici, kako onima koji sadržaj stvaraju tako i onima koji ga konzumiraj­u. U njega su uključene najveće europske medijske kompanije.

KVALITETA ZA KORISNIKE

Pokrenut je 2015. godine i u prva dva kruga financiran­ja DNI Innovation Fund s više od 50 milijuna eura nagradio je više od 250 projekata u 27 europskih zemalja. Jedan od njih je, primjerice, njemačka web stranica Tagesspieg­el Causa, čiji tim je izradio algoritam koji izrađuje grafički prikaz svake teme o kojoj se raspravlja. Zajednička točka svih projekata, a to je i polazišna točka samog DNI Innovation Funda, bila bi primjena novih tehnologij­a i pametnih sustava u kreiranju sadržaja za digitalne platforme. Ovo je projekt u kojem prolaze najbolji i najinovati­vniji, time je uspjeh “Personaliz­irane platforme za regionalno news izdavaštvo” veći, a ova je nagrada dodatni poticaj da se nastavimo razvijati i pružati još kvalitetni­je usluge i sadržaj svojim korisnicim­a. Data Science tim Styrijina digitalnog razvoja već više od dvije godine intenzivno se bavi istraživan­jem i razvojem tehnologij­a umjetne inteligenc­ije s fokusom na obradu slike (računalni vid) i teksta (obrada prirodnog jezika) s uspješnim primjenama u medijskoj i drugim industrija­ma. Kao regionalni centar izvrsnosti za strojno učenje, prepoznat je i na globalnom tržištu s više uspješnih projekata za neke od vodećih svjetskih kompanija.

VIŠE OD PET MILIJUNA KUNA

- To je velika stvar i priznanje da su 24sata i Styria sposobni napraviti vrhunsku tehnologij­u u rangu najjačih svjetskih kuća. Čitatelji i gledatelji ne samo 24sata nego i iz cijele regije dobit će mogućnost personaliz­iranog iskustva. Sadržaj će im se potpuno prilagodit­i. To još nije viđeno na hrvatskom i regionalno­m tržištu. Također sam ponosan što su kolege iz Styrije Austrija dobili 240.000 eura za drugi projekt. To znači da je Styria ukupno dobila 740.000 eura ili više od pet miljuna kuna - izjavio je direktor Styria Internatio­nala za Hrvatsku Boris Trupčević.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OBJAVA NA KONFERENCI­JI
Na konferenci­ji u Amsterdamu jučer je objavljeno koje projekte
podržava DNI Innovation Fund
OBJAVA NA KONFERENCI­JI Na konferenci­ji u Amsterdamu jučer je objavljeno koje projekte podržava DNI Innovation Fund
 ??  ?? VIŠE OD 250 PROJEKATA Googleov fond, osnovan 2015., dosad je dodijelio 51 mil. eura za više od 250 projekta u 27 europskih zemalja
VIŠE OD 250 PROJEKATA Googleov fond, osnovan 2015., dosad je dodijelio 51 mil. eura za više od 250 projekta u 27 europskih zemalja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia