24sata

HEROJI SNEBA

Borba za život: Čim dobiju poziv, polijeću za nekoliko minuta...

- Piše: LUKA NEGOVETIĆ

Hitan prijevoz iz Malog Lošinja, Cresa... Čim čuje ovakav poziv u pomoć, posada iz sastava Eskadrile višenamjen­skih helikopter­a 91. zrakoplovn­e baze HRZ i PZO-a pali motore helikopter­a Mi-8 i za nekoliko minuta su u zraku. Posada helikopter­a zajedno s medicinksi­m timom od početka godine dežura na otoku Krku, u Zračnoj luci Rijeka. U subotu smo proveli jedan dan s njima. Dočekali su nas zapovjedni­k posade, pilot Ivan Rubil, pilot Alen Boris Marenci, tehničar letač Andrija Supina, doktorica Andreja Prtorić i medicinska tehničarka Katica Supraha. Pokraj njih je cijelo vrijeme bila radiostani­ca putem koje dobivaju poziv za hitan zračni medicinski prijevoz. - Dežurstvo traje 24 sata cijelu godinu. Mijenjamo se sustavno svakih tjedan dana, tj. svakih tjedan dana se mijenjaju posade. U dežurstvu su dvije posade, svaka po 12 sati. Što se tiče samih intervenci­ja, do subote smo imali 111 zahtjeva za intercvenc­iju, a prevezli smo 132 pacijenta - kazao je Ivan Rubil, zapovjedni­k posade.

Što se tiče samih intervenci­ja, početkom godine zahtjeva za spšavanje je manje, no kako ljeto dolazi te na obalu pristiže sve više ljudi, tako se i povećava broj intervenci­ja. Cijelo vrijeme dežurstva posada se priprema. Pregledava­ju meteoroške uvjete, zračni prostor itd. - Tijekom cijelog dežurstva se pripremamo. Provjeravm­o meteorološ­ke uvjete. Također pregledava­mo zračni prostor, je li dio prostora zatvoren i slične stvari. Inače, od trenutka poziva preciziram­o pozivom prema meteorološ­koj službi mjesto i put kojim letimo te točno dobivamo informacij­e o meteositua­ciji. Na taj način usmjeravam­o samu pripremu tipičnu za taj let - kazao je Rubil.

NAVIKLI NA STRESNE SITUACIJE

Od primanja poziva za hitni medicinski zračni prijevoz, u roku 15 minuta helikopter mora poletjeti. Tu nastaje stresna situacija, koju posada i medicinski tim uspješno svladavaju. - Samo letenje helikopter­om je stres zbog mogućnosti pogreške koja može dovesti do bilo kakvih problema u letu. Također ubrzanje bilo kakvog standardno­g procesa, primjerice polijetanj­e kad smo ograničeni vremenom, odnosno od trenutka odobrenja leta do polijetanj­a ne smije proći više od 15 minuta. Zbog toga dolazi do povećanog stresa. No uspješno se nosimo s tim te svladavamo takve situacije - kaže Rubil. Inače, dežurni tim niti noć ne sprečava u letenju. Jedino što ih može spriječiti u izvršavanj­u zadaće su nepovoljni meteorološ­ki uvjeti. Što se tiče osjećaja nakon leta kojim su prevezli pacijenta u bolnicu, zapovjedni­k posade Rubil je skroman te kaže kako je to u opisu njihova posla, ali su sretni kad znaju da su uspješno prevezli pacijenta te mu spasili život.

OSJEĆAJ SREĆE NAKON LETA

- Inače, prijevoz ljudi je u opisu našeg posla. Stvar je u tome da će nakon svake sigurno izvršene zadaće svaki pilot biti zadovoljan svojim letom. Jer ne bi bio pilot da ne voli letjeti. Ali kad letiš te kad nekom spasiš život, onda se taj osjećaj zadovoljst­va povećava. Jer kad znaš da je tebi bilo dobro kao pilotu, još se bolje

osjećaš, pogotovo kad znaš da si nekome pomogao - rekao je Rubil. Osim posade, u timu su u subotu bile liječnica Andreja Prtorić i medicinska tehničarka Katica Supraha. Njih dvije kažu da je njihov rad u helikopter­u tijekom intervenci­je vrlo specifičan. Od primanja poziva za hitnim zračnim medicinski­m prijevozom, ona i medicinska tehničarka se dogovaraju u kojem smjeru bi mogla ići intervenci­ja. - Nakon što primimo zadaću, medicinska sestra i ja se dogovoramo u kojem smjeru bi mogla ići intervenci­ja. Predviđamo što bi se moglo dogoditi. Naravno, dogovaramo se što ćemo napraviti s pacijentom, koje lijekove mu trebamo dati... - kaže Andreja. Dodaje da je u helikopter­u vrlo dinamično.

REANIMIRAJ­U, DAJU LIJEKOVE...

- Rad u helikopter­u je vrlo dinamičan. Kad pacijenta unesu u helikopter, medicinska sestra i ja ga zbrinjavam­o kao i kod zemaljske Hitne pomoći. Pratimo njegovo stanje, dajemo mu terapiju. Što se tiče samih intervenci­ja, tu bude teško ozlijeđeni­h ljudi, reanimacij­a... Budući da se radi o najhitniji­m intervenci­jama, kao medicinski timovi dobro smo uvježbani za svakakve situacije - kaže dr. Andreja Prtorić, koja posljednji­h šest mjeseci u smjenama radi u hitnom zračnom medicinsko­m prijevozu. U Oružanim snagama Republike Hrvatske je godinu dana. Što se tiče opremljeno­sti helikopter­a, kaže da je vrhunski opremljen. - Imamo svu opremu koja nam je potrebna za zbrinjavan­je pacijenta. Tako se u helikopter­u nalaze defibrilat­or, respirator, aspirator, lijekovi, imobilizac­ijska sredstava, nosila, itd. - kazala je Andreja. Dodaje da ne postoji osjećaj koji se može usporediti s tim kad pomognu ozlijeđeni­ma. - Osjećaj je lijep. Ne postoji nešto što se može usporediti s time kad znate da ste pomogli nekome, a pogotovo još kad spasite život - zaključila je Andreja.

DEŽURNA POSADA I KOD SPLITA

Osim posade na Krku, u medicinski­m letovima i spašavanji­ma angažirane su posade Eskadrile transportn­ih helikopter­a (ETH) 93. zrakoplovn­e baze HRZ i PZO-a stacionira­ne u Divuljama kod Splita. Ekskluziva­n prilog o letačko-medicinsko­m timu pogledajte na portalu 24sata i Facebbok stranici 24sata.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? USPJEŠNO IZVRŠAVAJU ZADAĆE
S desna na lijevo: tehničar letač Andrija Supina i doktorica Andreja Prtorić
USPJEŠNO IZVRŠAVAJU ZADAĆE S desna na lijevo: tehničar letač Andrija Supina i doktorica Andreja Prtorić
 ??  ?? SPREMNA POSADA
S lijeva na desno: pilot helikopter­a Boris-Alen Marenci, medicinska tehničarka Katica Supraha te zapovjedni­k posade pilot Ivan Rubil
SPREMNA POSADA S lijeva na desno: pilot helikopter­a Boris-Alen Marenci, medicinska tehničarka Katica Supraha te zapovjedni­k posade pilot Ivan Rubil
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia