24sata

HITNA, ZOVI MAGARCA!

SPASIO VLASNICU: Baki (84) pozlilo je od vrućine. Liječnici su zbog teškog terena ‘zaposlili’ magarca, koji ju je junački nosio kilometrim­a

- Piše: LUKA PACEK

Baka (84) ima problema sa srcem i teško hoda. Pozlilo joj je jučer od vrućine. Prvo je nazvala unuka da mu kaže da joj je loše. Unuk je odmah pozvao Hitnu pomoć. Pričekao je Hitnu kod puteljka koji vodi do kuće u selu Žagrović, nedaleko od Knina. Vozilo Hitne pomoći, liječnik i medicinska sestra zbog teško prolaznoga terena nisu mogli proći do bake. Morali su pješačiti više od dva kilometra kako bi došli do kuće u kojoj živi. Kad su napokon došli, nisu imali plan kako bi je prenijeli nazad do vozilaosim na rukama.

SVAKI PUT NOVA BORBA

U jednom trenutku ugledali su “kariolu” koja je bila ispred kuće. To im je bilo prvo rješenje, ali je i ono ubrzo palo u vodu. - Nažalost, guma je bila prazna i nisu je mogli u tome voziti do kombija. Sin je rekao da u štali imaju magarca. To im se činilo kao dobra ideja i odlučili su pokušati - i na kraju uspjeli! - rekao nam je čitatelj koji se našao na mjestu i snimio fotografij­e. Unuk je otišao u štalu pripremiti životinju za “intervenci­ju”. Mago se nije nimalo bunio. Čekala ga je dobro poznata i na nekim dijelovima strma staza. Iznemoglu baku su smjestili na magu i spasilačka akcija je počela. Nakon “vožnje” koja je prošla bolje od očekivanog bakina susjeda vratila je magarca kući. U vozilu Hitne, koja je na suncu stajalo sat vremena, temperatur­a je pokazivala 38 stupnjeva. U roku od nekoliko minuta baku su odveli iz Žargovića do Doma zdravlja. Baka je ostala na liječenju u kninskoj bolnici, gdje se oporavlja. Bila je stabilno, dobila je infuziju i nije u životnoj opasnosti. Iz Hitne su nam rekli kako je valjda zadnja slična intervenci­ja bila prije više od pola godine, više se niti ne sjećaju kako su morali improvizir­ati. Sjećaju se samo da je čovjek spašen.

IMPROVIZAC­IJA

- Sve osoblje u domu zdravlja vrlo je ljubazno i vrlo marljivo, na njima se vidi koliko je taj posao težak i koliko on traži od njih. No isto tako se vidi da i oni to rade iz ljubavi, te sam siguran da, ako ih netko pita, da se ne bi nikad požalili - rekao je Kninjanin. Mago je na sigurnom i vraćen u svoju štalu, gdje željno očekuje gazdaricu da se vrati kući.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? POMOĆ Vjerni mago je svoju gazdaricu odnio dva kilometra po makadamu i
kršu bez problema
POMOĆ Vjerni mago je svoju gazdaricu odnio dva kilometra po makadamu i kršu bez problema
 ??  ?? Djelatnici Hitne sa svojim glavnim pomagačem
Djelatnici Hitne sa svojim glavnim pomagačem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia