24sata

Inače sam iz Anda, ali od sad živim u Velikom Trojstvu

PROŠAO TEČAJ Prije nego što ih je uvezao iz Italije, Dejan je morao dokazati kako voli životinje

- Piše: ŽELJKO RUKAVINA

Alpake Jerry, Achille i Crista jako su plahe i podložne stresu. Prije nego što ih je doveo u Veliko Trojstvo kod Bjelovara, njihov novi vlasnik Dejan Jalžabetić morao je proći sedmodnevn­i tečaj. Kupio ih je kako bi alpake čistile zapuštena područja.

Niti jedan uzgajivač iz Europe ne želi prodati alpaku dok ne upozna budućeg vlasnika. One su jako plahe i podložne stresu, pa sam kod prodavača prije kupnje morao proći sedmodnevn­i tečaj, priča Dejan Jalžabetić, ponosni vlasnik alpaka. Dejan je nedavno iz Italije uvezao dva mužjaka i ženku alpake, čija je pradomovin­a Peru. - Kako sam ljubitelj životinja, onda sam tražio nešto što nije uobičajeno u našim krajevima i uz pomoć kolegice s Agronomsko­g fakulteta uzgajam alpake, koje će pomoći u čišćenju zapuštenih površina. Ujedno nisam želio imati životinje koje služe za meso, iako je meso alpake jako kvalitetno - kazao je Dejan, koji se na obiteljsko­m gospodarst­vu posvetio uzgoju ovih umiljatih životinja. Svoje prve alpake Dejan je nazvao Jerry, Achille i Crista. Dodaje da je kod šišanja alpaka najkvalite­tnija vuna od prvog šišanja. Godišnje se dobije od jedne životinje oko pet kilograma vune. No najbolja se cijena postiže nakon prerade vune, ali to je za sada u drugom planu jer je za tako male količine teško naći prerađivač­a. Ne smiju jesti tvrdu hranu jer nemaju gornje zube i ne mogu je sažvakati. Nikako se ne smiju prejedati jer bi mogle uginuti. Ujedno su jako emotivne i kod nabave se moraju kupiti najmanje tri jer bi u protivnom jedna uginula. Ove blage životinje i umiljate životinje koje na prvi pogled liče na Ljame, poznate su u svijetu po najkvalite­tnijoj vuni s kojom se ne može mjeriti ni merimo i kašmirska vuna, jer je vuna od Alpake antialergi­jska pa predmete mogu nositi i osobe koje pate od alergije. Izrađuju se odjevni predmeti, tepisi i igračke. O kvaliteti te vune govori i njezina cijena jer kilogram obrađene vune se kreće oko 1600 eura, dok ona tek ošišana se prodaje po cijeni od 20 do 40 eura, ovisi s kojeg je mjesta na tijelu šišana. U nekim dijelovima svijeta alpake su poznate i kao antidepres­ivi.

 ??  ?? PA TO JE GOSPODARSK­A TEMA. ZAMISLI KOLIKO ĆE TABLI S IMENIMA ULICA TREBATI PROMIJENIT­I. TREBA TO
NETKO ŠTAMPATI
NE MISLIŠ LI DA BI TREBALI INZISTIRAT­I NA NEKIM GOSPODARSK­IMA
TEMAMA?
EVO, TU JE POPIS SVIH ULICA KOJIMA TREBA PROMIJENIT­I IME.
NJIH...
PA TO JE GOSPODARSK­A TEMA. ZAMISLI KOLIKO ĆE TABLI S IMENIMA ULICA TREBATI PROMIJENIT­I. TREBA TO NETKO ŠTAMPATI NE MISLIŠ LI DA BI TREBALI INZISTIRAT­I NA NEKIM GOSPODARSK­IMA TEMAMA? EVO, TU JE POPIS SVIH ULICA KOJIMA TREBA PROMIJENIT­I IME. NJIH...
 ??  ?? NEMAJU ZUBE Alpake ne smiju jesti tvrdu hranu jer nemaju gornje zube. Ne smiju se ni prejedati jer bi uginule
NEMAJU ZUBE Alpake ne smiju jesti tvrdu hranu jer nemaju gornje zube. Ne smiju se ni prejedati jer bi uginule

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia