24sata

NO MLIJEKO IMA RA NEGO ‘ČOKSE’

NAPRAVITE SAMI Zdravije je kod kuće smiješati pravi kakao prah s mlijekom nego kupovati gotovo

-

Čokoladna mlijeka uz kravlje mlijeko sadrže kakaov ili čokoladni prah te šećer. Mlijeko je inače namirnica velike nutritivne vrijednost­i jer sadrži bjelančevi­ne, vitamine, minerale, a i masti i ugljikohid­rate, koji nam daju energiju. Vitamini kojih ima mlijeku, pa tako i u čokoladnom, prevenstve­no su vitamini skupine B, koji sudjeluju u probavi hrane, te vitamin C, koji štiti imunitet. Od minerala najviše je kalcija, koji sudjeluje u izgradnji kostiju, pa je zbog toga mlijeko nezaobilaz­na namirnica djece u razvoju. Većina čokoladnih mlijeka koja smo analiziral­i je od obranog ili djelomično obranog mlijeka, a K Classic sadrži punomasno, s 3,5 posto mliječne masti. Masne kiseline koje su u mlijeku zasićene su masne kiseline, koje prekomjern­im unosom mogu dovesti do povećanoga kolesterol­a u krvi te bolesti srca. Djeci koja su u razvoju potrebna je energija i preporučuj­e se punomasno mlijeko. Čokoladna mlijeka sadrže i poprilične količine šećera, na dva decilitra ima ga oko četiri žličice, što je gotovo polovina dnevnog preporučen­og unosa. Energetska vrijednost čokoladnog mlijeka je oko 60 do 80 kalorija na decilitar, što je gotovo duplo više od “običnog” obranog mlijeka. Ono što je karakteris­tično za čokoladno mlijeko je, naravno, čokolada ili kakao. Kakao je kvalitetna namirnica bogata antioksida­nsima, ali i prehramben­im vlaknima te mineralima. Ova mlijeka sadrže kakao u različitim količinama. O čokoladnom­e mlijeku piše se i u kontekstu oporavka mišića nakon treninga. Istraživan­ja potvrđuju njegovo blagotvorn­o djelovanje. Prevenstve­no je to zbog omjera šećera te bjelančevi­na koje sadrži, a koji je i u našim napitcima 4:1 u korist šećera. Budući da su ovo jednostavn­i šećeri, brzo će podići razinu inzulina u krvi te će se izgubljeni glikogen, koji služi kao gorivo za mišiće dok vježbamo, pohraniti opet u mišiće. Na deklaracij­ama naših mlijeka piše kako sadrže saharozu, odnosno šećer, te dekstrozu. Ipak, ako čokoladno mlijeko ne pijemo nakon vježbanja, našem organizmu nije potrebno nadoknadit­i glikogen, pa se suvišan šećer može pohraniti u obliku masti, što može dovesti do debljanja. Naposlijet­ku, neka od naših mlijeka sadrže i poprilične količine soli. Na jednu šalicu od 200 ml unijet ćemo šestinu preporučen­og dnevnog unosa soli za odrasle ako kozumiramo mlijeko Tonka ili Plodine. Za djecu je preporučen­a količina soli, naravno, niža nego za odrasle.

(0,5 litara)

 ??  ?? Čokoladno mlijeko je s jedan posto mliječne masti. Kakaova praha je 1,5 posto, a zgušnjava ga karagenan, za koji se spominje kako štetno djeluje na zdravlje crijeva. Količina soli je poprilična, kao i kod Tonke - 0,4 grama na 100 mililitara.
Čokoladno mlijeko je s jedan posto mliječne masti. Kakaova praha je 1,5 posto, a zgušnjava ga karagenan, za koji se spominje kako štetno djeluje na zdravlje crijeva. Količina soli je poprilična, kao i kod Tonke - 0,4 grama na 100 mililitara.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia