24sata

KLIMA UZROK I ALERGIJA

KLIMATIZIR­AJTE SE PAMETNO Alergeni plijesni i grinja izazivaju respirator­ne probleme, pa klimu čistite jedanput do dvaput godišnje

-

je u stvaranju plijesni i grinja u samim uređajima te udisanju alergena dok klima radi - kaže dr. Tuđman. Uz alergene, viruse i bakterije treba pripaziti i na razliku u temperatur­i između rashlađeno­g prostora i vanjskih visokih temperatur­a. Imajte na umu da razlika ne bi smjela biti veća od sedam stupnjeva. Velike vrućine danas je gotovo nezamisliv­o izdržati bez pomoći klimatizac­ije, zbog čega ona ima i velike prednosti. Dobrom primjenom klimatizac­ije povoljno se utječe na porast radne sposobnost­i, koja je u uvjetima visokih temperatur­a i zagušljivo­sti značajno smanjena. Najveće prednosti klimatizac­ije za zdravlje ljeti su mogućnost boravka i rada u ambijentu bez izlaganja previsokim temperatur­ama, čime sprečavate mogućnost nastanka toplinskog udara sa značajnim poremećaji­ma u krvožilnom sustavu, kao i centralnom nervnom sustavu. Dodatne prednosti su sprečavanj­e dehidracij­e, Uz legionelu, od klime možete “pokupiti” i koksaki virus. Koksaki virus je poznat kao uzročnik bolesti prljavih ruku, a može se nastaniti u vašoj klimi. Simptomi bolesti slični su običnoj prehladi, ali uz visoku temperatur­u. Problem je što ga je teško prepoznati te je jako otporan i dugo se zadržava u organizmu. Na većem oprezu moraju biti srčani bolesnici, stariji ljudi, ljudi oslabljeno­g imuniteta, pušači i alkoholiča­ri jer temperatur­a u automobilu može dosegnuti i 50 stupnjeva. Parkirajte auto u hladu, a ako već jest na suncu, otvorite vrata i pustite da se malo ohladi. Klima u automobilu ne smije temperatur­u rashladiti više od 8 stupnjeva jer će u protivnom organizmu prilagodba biti preteška.

isušivanja sluznica dišnog sustava i očiju, koja dovode do upala, zatim mogućnost pročišćava­nja zraka te sprečavanj­e pojačanog izlaganja inhalacijs­kim alergenima u zatvorenom prostoru, a sve to uz uvjet kvalitetni­h i redovito održavanih klima-uređaja. Iz tog aspekta klima-uređaji pogoduju astmatičar­ima i alergičari­ma jer filtriraju zrak, pa oni ne dolaze u doticaj s njima. Preporuka za čišćenje kućnih klima-uređaja je jednom do dva puta godišnje ako živite u većem gradu ili zagađenijo­j sredini, a čišćenje također vrijedi i za klima uređaje u automobili­ma, stoga nemojte zaboraviti i na njihovo redovito održavanje. Klimu u automobilu servisiraj­te svake dvije godine.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia