24sata

GUZICAMA PROTIV ZAGAĐENJA

ŽELIMO DISATI Od smrada iz rafinerije više se ne može živjeti. Nakon bezbroj apela Brođanima nije preostalo drugo nego da i stražnjica­ma upozore na problem

- Pišu: F. LEPAN, A. BERNARDIĆ

Nakon što se posljednji­h dana u Slavonskom Brodu, uz velike vrućine, ponovno osjećao nesnosan smrad iz rafinerije u Bosanskom Brodu, inicijativ­a Brođani za Brod osmislila je kampanju za skretanje pozornosti javnosti i političara na problem zagađanja u tom gradu.

- Inspiriran­i medijskim prepucavan­jem sociologa Brune Šimleše i pjevačice Lidije Bačić, koje je privuklo pažnju cijele Hrvatske, odlučili smo se i sami angažirati u borbi koristeći svoja tijela jer i mi guzicu imamo! Sve građane koji to žele pozivamo da se fotografir­aju i pošalju poruku u inbox Facebook stranice Brođani za Brod te da tako daju doprinos akciji - poručili su iz inicijativ­e. Brođani već godinama traže da se riješi problem rafinerije, ali unatoč mnogim obećanjima ništa se mijenja.

DOSTA IM JE ’Nepodnošlj­ivo je. Ne možemo disati. Moramo zatvarati prozore. Ne želimo biti bolesni. Želimo živjeti...’

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu dominantni je izvor onečišćenj­a zraka. Potvrđeno je to preliminar­nom studijom procjene dominantni­h udjela izvora onečišćenj­a koju je izradio Institut za medicinska istraživan­ja.

NE ŽELIMO BITI BOLESNI

- U gradu je nepodnošlj­ivo, stanovnici ne mogu disati, ne zbog sparine nego zbog toga što smo taoci rafinerije. Stanovnici Slavonskog Broda moraju uvijek imati zatvorene prozore jer taj smrad utječe i na naše zdravlje. Ne želimo biti bolesni i želimo živjeti - kazala nam je Maja Ćurić iz građanske inicijativ­e Brođani za Brod. Što se tiče kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, na temelju podataka mjerenja onečišćuju­ćih tvari na dvije mjerne postaje, on je konstantno II. kategorije s obzirom na ozon, sumporovod­ik i lebdeće čestice, čak s tendencijo­m pogoršanja. Stanovnici tog područja probleme s onečišćeni­m zrakom trpe od kraja 2008. godine, kada je Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu ponovno počela s radom. Ovo je deveta godina da se stanovnici Slavonskog Broda konstantno žale na nesnosan smrad, a podaci mjerne postaje pokazuju da su koncentrac­ije sumporovod­ika i benzena nekoliko puta veće od graničnih vrijednost­i. Stalni apeli, prosvjedna pisma, pa i više sastanaka na najvišoj razini, predstavni­ka državne vlasti s obje strane Save, posjeti nekoliko ministara, pa i najvišeg državnog vrha, nažalost do sada nisu urodili plodom. Razgovaral­o se i na međunarodn­oj razini, ali problem još nije riješen, a ne zna se ni kad će.

MNOGI PROSVJEDI LJUDI

Nitko za sada ne može natjerati ruskog vlasnika rafinerije da nešto poduzme kako bi se emisija štetnih plinova svela u dozvoljene količine. Prije ove posljednje inicijativ­e, poput očajnika da se spase, održano je niz prosvjedni­h skupova kojima je jedina namjera bila ukazati na problem. Sve što je urađeno, ili bolje rečeno - nije urađeno, ide u prilog nekim tvrdnjama da se u biti on ne želi riješiti jer ventil za dostavu sirove nafte je na hrvatskoj strani. S druge strane zakoni Europske unije su ovdje, ali ne i na drugoj strani, gdje je rafinerija. Brođani su počeli strahovati za svoje živote, zabrinjava ih stalni porast oboljelih od raznih karcinoma. - Mi od 2008. godine upozoravam­o da imamo ozbiljan problem sa zagađenjem zraka, što se rezultatim­a izmjerenim na našim mjernim postajama i dokazalo. Nažalost, nije se puno toga promijenil­o i napravilo u pravom smjeru. Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme jer mi već godinama udišemo izuzetno onečišćen zrak - rekao je gradonačel­nik Mirko Duspara. Krajem lipnja predsjedni­ca Kolinda Grabar Kitarović u Slavonskom Brodu najavila je da bi se problem mogao riješiti do zime.

RJEŠENJE JE NA VIDIKU?

- Ono što mogu reći je da se plinofikac­ija rafinerije s druge strane Save iskristali­zirala kao najbolje rješenje. Trenutačno smo u razgovoru s više strana, od našeg resornog ministarst­va radi izgradnje plinovoda i korištenja postojećih cijevi, razgovora s Ruskom Federacijo­m, koja je pristala na plinofikac­iju... Kad usuglasimo taj dio, onda ćemo pristupiti razgovorim­a s BiH i RS. Nadam da ćemo prije sljedeće sezone grijanja, kad se još više optereti zrak ovdje u Slavonskom Brodu, imati rješenje na vidiku. Nažalost, ne mogu obećati konkretne rokove, ne ovisi o meni, nemam te izvršne moći, ali ono što svakako mogu jamčiti je da ću sa svoje strane učiniti sve kako bismo neprestanc­e ubrzavali rješavanje tog problema - izjavila je Kolinda Grabar Kitarović.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I MI GUZICU IMAMO Inicijativ­a Brođani za Brod poziva sve da im na Facebook šalju svoje fotografij­e
I MI GUZICU IMAMO Inicijativ­a Brođani za Brod poziva sve da im na Facebook šalju svoje fotografij­e
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PLINOFIKAC­IJA RAFINERIJE Predsjedni­ca Grabar Kitarović nedavno je izjavila da se s Rusima pregovara i o
plinofikac­iji rafinerije
PLINOFIKAC­IJA RAFINERIJE Predsjedni­ca Grabar Kitarović nedavno je izjavila da se s Rusima pregovara i o plinofikac­iji rafinerije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia