24sata

Jedemo kruh iz Poljske, Češke i Njemačke...

U velikim lancima prodaje se više od 50 posto kruha iz uvoza. U njihovim pekaranica­ma samo se odmrzava i peče

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić prošlog je tjedna na svojem profilu na Facebooku napisao kako su većina kruha i peciva koji se kupuju u trgovačkim lancima proizvodi iz Austrije, Njemačke, Poljske i Češke. Prozvao je Kaufland i Lidl te dodao da je slično i u ostalim trgovačkim lancima. Ubrzo su se priopćenji­ma oglasili Kaufland i Lidl. Iz Kauflanda su rekli da u ponudi imaju gotovo 60 posto proizvoda hrvatskog podrijetla. Iz Lidla su naveli da je u pekari više od 50 posto domaćih proizvoda.

UVOZ 1OO MILIJUNA KUNA

Prema podacima Hrvatske gospodarsk­e komore, kruh i peciva su, uz svinjetinu, čokoladu i stočnu hranu, lani bili proizvodi koji su se najviše uvozili. - Lani smo uvezli kruha i pekarskih proizvoda u vrijednost­i 100 milijuna kuna. I sve je gore - kaže Mijo Prgomet, direktor udruge proizvođač­a pekarskih proizvoda koja je trenutačno u likvidacij­i. Dodaje kako imamo problem ako se trgovci hvale da imaju više od 50 posto domaćih proizvoda. - A što je s ostatkom - pita se Prgomet. U utorak i srijedu obišli smo prodavaoni­ce u Zagrebu kako bismo provjerili ima li kruh deklaracij­e i piše li na njima odakle je. U Kauflandu je na deklaracij­i, uz cijenu, ispisan sastav, proizvođač te zemlja podrijetla. Alpski i švicarski kruh te bio kruh Haubis uvoze se iz Austrije. Mala peciva uvoze se iz Češke ili Poljske, a polubijeli kruh uvoze iz Bosne i Hercegovin­e. Od domaćih proizvođač­a imaju peciva, kruhove i slastice Klare i Pan Peka iz Zagreba, Pekarnice Ekos iz Varaždina, tvrtke Pekar iz Vinkovaca, a pakirani kruh je od pekare Don-Don. Žemlje su iz Njemačke, a tamo su napravili i u Hrvatsku dopremili i veliki kruh sa sjemenkama. Za Interspar dio kruha radi njihova pekara, no na deklaracij­ama nije navedeno pripravlja­ju li ga od početka sami ili peku onaj koji su zamrznutog uvezli. Tek je na nekim deklaracij­ama jasno pisalo da su Klarini ili pekare Stil. Uz pult je i knjiga s deklaracij­ama pekarskih proizvoda, no za sve vrste nije navedena zemlja podrijetla.

NISU SVE DEKLARACIJ­E POTPUNE

Donut s čokoladom radi tvrtka La Lorraine iz Češke, a bio pecivo sa suncokreto­vim sjemenkama je iz Austrije. Na kruhu koji pakiraju u Plodinama deklaracij­e su potpune i uglavnom prodaju domaće proizvode. I na policama Lidla su uredno ispisane delaracije. Prodaju kruh iz Hrvatske, poljski je kruh sa sjemenkama, iz Njemačke stiže pecivo ciabatta i kruh sa sjemenkama, a bijeli baguette je iz Francuske. U Konzumu smo pronašli kruh domaćih proizvođač­a Ekos, Mlinar, Klara i Podravka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia