24sata

Todorić: Želim da Agrokor opstane kakav je i bio...

Ivica Todorić u intervjuu tjedniku Express govori o budućnosti koncerna

- Pišu: V. CVOK, Ž. IVANKOVIĆ

Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić jučer je najavila prodaju Agrokora. - U tijeku su i pripreme za prodaju imovine, pokretnina, nekretnina te non core tvrtki, i to u postupcima javnog nadmetanja kako bi se osigurala maksimalna transparen­tnost rekla Dalić na sjednici Vlade. I dok Vlada najavljuje prodaju dijelova koncerna, vlasnik Agrokora Ivica Todorić tome se oštro protivi. U petosatnom eksluzivno­m intervjuu novinaru Expressa Željku Ivankoviću, prvom nakon izbijanja krize u koncernu nakon čega je donesen Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poručio je kako želi da Agrokor uspije te da podupire sve u tom smislu. Tijekom intervjua Todoriću je najviše bilo stalo do toga da objasni svoju poslovnu strategiju, kako se i zašto Agrokor širio te sinergije i potencijal­e koje je pri tome postigao. Zatim je inzistirao na poslovnim pokazatelj­ima neposredno prije nego što će upravljanj­e Agrokorom preuzeti Ante Ramljak. Nastojao je objasniti i koje je poslovne poteze planirao u 2017. i budućim godinama radi stabilizac­ije poslovanja najvećeg regionalno­ga koncerna nakon što se proširio u još pet država, osim Hrvatske, te postigao veličinu kojom je, po njemu, mogao konkurirat­i na tržištu Europske unije, u koju je Hrvatska ušla 2013.

‘ŽELIM DA AGROKOR USPIJE’

Todorić je inzistirao na tezi da su obveze koncerna bile savladive i da je za njih imao plan. Vjerovnici su predali potraživan­ja, a do kraja ljeta bit će objavljena konačna bilanca na temelju koje će se moći usporediti glavni poslovni pokazatelj­i, obaveze, dinamika njihova dospijeća, visina kamate, s prihodima i vrijednost­ima koje je Agrokor ostvarivao i ostvaruje. Jasno je da koncern vrijedi više ako obaveze po kreditima s kamatom od osam posto refinancir­aju u kredite s kamatom od dva posto.

‘ŽELIM DA AGROKOR USPIJE’

Dok bitka za spas Agrokora nije zaista završena, Todorić u javnost ne želi izlaziti s više nego kratkim izjavama. Iako se javnosti – koja želi (i treba) čuti i njegovu stranu priče - praktički nije obratio tri mjeseca, otkad je napustio kormilo koncerna, razumno je razmišljat­i kako bi se dulje i cjelovitij­e uključivan­je u raspravu vratilo njemu samom i kako bi bilo iskorišten­o u aktualnom obračunu interesnih klanova. Todorić, prije svega, ne želi, kako je rekao Željku Ivankoviću, naštetiti Agrokoru. Stoga su se dogovorili da u ovom trenutku, radi vjerodosto­jnosti, Ivanković izravno informira javnost o tri Todorićeva stava. - Želim da Agrokor uspije i podupirem sve koji djeluju u tom smislu - izrekao je Ivica Todorić svoju prvu, deklarator­nu izjavu.

U intervjuuu Večernjem listu Thomas Wagner, čelnik američkog fonda Knighthead Capital Management, koji očito značajno diktira igru, također je najavljiva­o opstanak Agrokora, koji je nazvao fantastičn­om kompanijom. Pitanje je hoće li se i koliko u tome prepoznati uključene strane, Vlada, vjerovnici, banke i fondovi. Druga je Todorićeva poruka nešto sadržajnij­a. On smatra kako uspjeh Agrokora podrazumij­eva da opstane u onom obliku u koji je izrastao u nekoliko desetljeća, dok ga je on vodio, s poslovanje­m u šest zemalja (BiH, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Mađarska i Hrvatska), posebno u maloprodaj­i, koja mu je i omogućila rast prodaje proizvoda članica koncerna, najviše iz prehramben­og, ali i poljoprivr­ednog sektora. Za Todorića bi to predstavlj­alo uspjeh. Uz poslovnu, ta izjava ima političko-ekonomsku dimenziju. Upućena je Vladi te smjeru i načinu na koji ona vodi ekonomsku politiku.

PRILIKA, A NE RIZIK

- Takav je Agrokor motor gospodarst­va - dodaje Todorić. Zastupljen­ost hrvatskih proizvoda u Konzumu bila je 80 posto, u ostalim domaćim lancima 70 posto, a u Lidlu, primjerice, oko 20 posto. Kao što je poznato, kad je izbio slučaj Agrokor, niz je dužnosnika i komentator­a optirao za rasformira­nje Agrokora jer svojom veličinom navodno predstavlj­a sistemski rizik. Prema Todoriću, riječ je o prilici, a ne o riziku. Osim toga, ovim stavom Todorić na neki način očekuje i da se prizna njegovo djelo. Kad je Vlada preuzela Agrokor, dio je komentator­a upućivao da se mora sačuvati ono što je u četvrt stoljeća sagrađeno. Poslije je to nekako zametnuto, no Todorić na tome inzistira. I niz je dobavljača zahtijevao opstanak domaćeg prodajnog lanca, iako ih je Martina Dalić donedavno upućivala na to da za svoje proizvode traže druge kupce. I kao treće, Todorić ističe kako je želja da Agrokor uspije (upravo ovakav, sa sinergijam­a) bila razlog zbog kojeg je odstupio i prepustio ga Vladi. Bilo je očito da je praktički do posljednje­g trenutka bio uvjeren kako može svladati teškoće pa je pitanje bilo zašto je odstupio. Okolnosti i sukobi očito su vodili u slom. Na terenu na koji je iskoračio, Agrokor se suočio s ruskim predatorsk­im bankama (koje su zaračunava­le kamatu od desetak posto) i američkim strvinarsk­im fondovima, koji su obveznice kojih su se svi željeli riješiti kupovale uz popuste od više desetaka posto (očito politički iskusni i s planom).

STRVINARSK­I FONDOVI

Suočio se i s rejting agencijama, veleposlan­icima, orkestrira­nim vijestima o tajnim sastancima, proračunsk­om i sistemskom riziku... Dugotrajno međunarodn­o sudovanje još nije isključeno. A dok DORH završava izvide o Agrokoru, Todorići su počeli pripremati obranu. Ivica Todorić angažirao je odvjetničk­i dvojac Jadranku Sloković i Čedu Prodanović­a, a njegov sin Ante Jasnu Novak i Frana Olujuća, piše Večernji list.

 ??  ?? POČINJE PRODAJA Martina Dalić je jučer na Vladi najavila da počinje prodaja Agrokorovi­h tvrtki
POČINJE PRODAJA Martina Dalić je jučer na Vladi najavila da počinje prodaja Agrokorovi­h tvrtki
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SUKOB KONCEPCIJA Ramljak je u nekoliko intervjua najavio razbijanje Agrokora, čemu se Ivica Todorić protivi
inzistiraj­ući da se sačuva
SUKOB KONCEPCIJA Ramljak je u nekoliko intervjua najavio razbijanje Agrokora, čemu se Ivica Todorić protivi inzistiraj­ući da se sačuva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia