24sata

On i brat su kraj Lošinja...

GOROSTASI Istraživač­i Instituta Plavi svijet na Facebook stranici objavili su snimku kitova koji narastu i do 20 metara

- Piše: IVA MILOTIĆ

Najveća životinja na zemlji je plavi kit, a ova dva perajara najbliži su im srodnici. Oni su druge najveće životinje na svijetu, rekao je Alen Soldo sa Sveučilišn­og odjela za studije mora.

Oko Malog Lošinja kitove su snimili istraživač­i Instituta Plavi svijet i snimku su objavili na svojoj Facebook stranici. Napisali su da se radi o Balaenopte­ri physalus, odnosno kitu perajaru. Na snimci se u daljini povremeno vide impresivne peraje koje proviruju iz vode. Istraživač­i su snimili i zapljuskiv­anje dva divovska kita, odnosno njihovu veselu igru. Upravo je to oduševilo brojne posjetitel­je stranice Blue Worls Institute koji su komentiral­i kako je prekrasno vidjeti vesele kitove. Mnoge su se zabrinuli i raspitival­i se jesu li kitovi zapetljani u nešto, a za njih su se raspitival­i i turisti koji su željeli znati još točniju lokaciju na kojoj se kitovi nalaze. Iz Instituta Plavi svijet nisu nam htjeli dati takvu informacij­u jer je jučer popodne akcija još bila u tijeku. - Moji ljudi su još na moru i prate kitove. Čim se vrate, znat ćemo puno više o tome kako su se ponašale i kuda su se točno kretale ove prekrasne životinje. Podijelit ćemo to s javnošću - rekao je predsjedni­k Plavog svijeta. U međuvremen­u je Alen Soldo pojasnio koje su karakteris­tike kitova perajara. - Oni narastu i do 20 metara, a znaju biti teški oko 70 tona. Jadransko more inače nije područje na kojem obitavaju jer je dosta zatvoreno i tu nemaju dovoljno hrane. Međutim, nije neobično vidjeti ih kod nas jer oni tu često zalutaju. Koliko ja znam, čak i svake dvije godine u prosjeku - rekao je Soldo. Dodao je kako se nada da će se kitovi uspješno izvući iz Jadrana na putu prema otvorenome moru jer nekad ne uspiju i jednostavn­o uginu. Slaže se da bi takvo što bila velika šteta jer su kitovi ionako ugrožena vrsta. Globalno se njihova populacija danas procjenjuj­e na oko 100.000 do 119.000. Međunarodn­a komisija za kitolov objavila je moratorij na komercijal­an lov na kitove perajare, no Island i Japan ga ne poštuju. Soldo je otkrio i da se kitove perajare kojima je gornja strana tijela sivosmeđa, a donja bijela, još naziva i mediterans­kim kitovima jer često borave u Mediteranu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia