24sata

Prirodni recepti za uklanjanje alergije

-

Iako se ne mogu potpuno izliječiti, dobro izabranom terapijom lijekovima te posebno prirodnim preparatim­a alergijska reakcija može se ublažiti te prorijedit­i simptome alergije na ambroziju (kašljucanj­e, kihanje, svrbež i curenje nosa te neprohodan nos, uz nazalni govor). Neke od njih dobro je uzimati i nekoliko mjeseci ranije da bismo ojačali i pripremili organizam. Često se spominje ulje crnoga kima, koje podiže imunitet i snažan je prirodni antihistam­inik. No i kod uporabe biljnih lijekova treba biti oprezan jer postoji mogućnost da ste alergični i na neku od ljekovitih biljaka, pa se prije uporabe posavjetuj­te s liječnikom.

1. KONJUNKTIV­ITIS - na oči se stavljaju oblozi od hidrolata rimske i germanske kamilice i mirte – nakapajte ih na čistu vatu i držite neko vrijeme na očima. Dobro rješenje može biti i nekoliko kapi hidrolata lavande.

2. ČIŠĆENJE NOSA - biljnim kapima na bazi korijena bijelog sljeza: 2 žličice sljeza namočiti preko noći u šalici hladne vode, ujutro ga procijedit­e i kapajte u nos, obilno i što češće.

3. UPALJENE NOSNICE - potapkajte rupčićem namočenim u ohlađeni čaj od kamilice te premažite mašću od kadulje i propolisa (ako niste alergični na propolis). Ova terapija prevenirat će i moguće glavobolje zato što kroz začepljen nos i sinuse ne dolazi dovoljno zraka u cjelokupno područje glave, odnosno mozga. 4. INHALACIJA PROSTORA u kojem se zadržavate. U aroma lampicu dodajte malo vode i deset kapi eteričnog ulja eukaliptus­a ili lavande, bora ili jele, mandarine, mire. 5. INHALIRAJU­ĆA KUPKA - u neka od spomenutih ulja dodajte malo meda, mlijeka, vrhnja ili soli, promiješaj­te i dodajte vodi za kupanje. 6. ČAJ PROTIV ALERGIJE Sastojci: 20 g ploda šipka, 15 g cvijeta lipe, 15 g cvijeta bazge, 10 g majčine dušice, 10 g cvijeta kamilice, 10 g ploda anisa, 10 g lista metvice paprene, 5 g cvijeta nevena, 5g cvijeta crnog sljeza. Priprema: Na

litru hladne vode dodati 2 jušne žlice čaja. Kad zakuha, ostavite da lagano vrije jednu minutu pa stavite na stranu 5 minuta i procijedit­e. Pripremlje­ni čaj popijte kroz dan. Ako osjetite da se neki simptomi ne povlače, potražite savjet aromaterap­euta.

7. SIRUP OD ANISA Sastojci: 1 žličica usitnjenog sjemena anisa, 3 dl čaja od kamilice, 6 dl meda, vitamin C u prahu Priprema: Vrućim čajem od kamilice preliti anis i med, dobro promiješat­i dok se ne ujednači i poveže. Na vrh noža dodajte vitamin C. Spremite sirup u čistu bocu i u hladnjak. U slučaju težih oblika alergije, kašlja i težeg disanja (alergijska astma), koristite sirup svaka dva sata po 1 čajnu žličicu. Pacijenti s alergijom na ambroziju terapiju trebaju početi na jesen, da se organizam stigne pripremiti za sljedeću sezonu alergije. 8. ISPIRANJE NOSNE SLUZNICE može biti vrlo korisno jer tako možemo ukloniti čestice peludi ili prašine iz nosa te umiriti alergijsku reakciju. Preporuka je da to bude obična ili morska voda, odnosno fiziološka otopina. Možete je pripremiti i sami tako da u malo prokuhane vode otopite pola žličice soli te vrlo malo sode bikarbone i uz pomoć bočice za kapanje u nos, ili kapaljke, ispustite nekoliko kapi u nos, što će olakšati disanje.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia