24sata

Reguliraju šećer u krvi bez rizika od hipoglikem­ije te debljanja

-

Godinu dana kasnije objavljena je studija LEADER, koja je pokazala da primjena jedne injekcije liraglutid­a dnevno smanjuje pojavnost kardiovask­ularne smrtnosti, srčanog infarkta i moždanog udara za 13 posto u odnosu na skupinu liječenu placebom te manju kardiovask­ularnu smrtnost za 22 posto i smanjenje ukupne smrtnosti za 15 posto. Važno je napomenuti da su u oba ispitivanj­a bili uključeni ispitanici sa šećernom bolešću i visokim kardiovask­ularnim rizikom koji su primali standardnu terapiju, uz dodatak navedenih lijekova ili placebo, ističe docent. Nedavno su, dodaje, objavljeni rezultati CANVAS studije, koja je također pokazala smanjenje velikih kardiovask­ularnih epizoda u ljudi koji su primali jednu tabletu kanagliflo­zina na dan u odnosu na skupinu liječenu placebom.

ODLIČNI REZULTATI

- Navedene studije su značajno promijenil­e pristup liječenju. Postoje mnoge teorije zašto ovi lijekovi smanjuju rizik od kardiovask­ularne smrtnosti. Provode se studije kojima se pokušava definirati mehanizam smanjenja rizika za srčani ili moždani udar - kaže i dodaje: Svi navedeni lijekovi, uz utjecaj na smanjenje glukoze u plazmi, imaju dodatni učinak na redukciju tjelesne mase i arterijsko­g tlaka. Iako se time ne može u potpunosti objasniti njihov utjecaj na smanjenje smrtnosti, ne treba zanemariti dodatne učinke ovih lijekova. S druge strane, svi ti lijekovi imaju mali rizik od hipoglikem­ije i to ako se uzimaju zajedno s lijekovima koji mogu izazvati hipoglikem­iju. A upravo je hipoglikem­ija jedna od značajniji­h prepreka dobroj regulaciji bolesti, jer se nje boje i oboljeli i liječnici.

SJAJNE VIJESTI U RH

Oboljeli se hipoglikem­ije boje zbog neugodnog osjećaja, a liječnici zato što znaju da svaka epizoda hipoglikem­ije može imati fatalne posljedice – srčani ili moždani udar, aritmiju, pa i naglu srčanu smrt. S druge strane, debljina je česta nuspojava lijekova za dijabetes, pa je suprotno djelovanje ovih lijekova vrlo važno. - Oralni antihiperg­likemici i inzulin često izazivaju debljanje. Zato nove generacije lijekova teže da uz dobru regulaciju šećera u krvi imaju minimalni rizik od hipoglikem­ije i neutralan utjecaj na tjelesnu masu - kaže Rahelić. Ističe i dobre vijesti za oboljele u Hrvatskoj: - Nedavno je u RH registrira­na kombinacij­a inzulina i agonista GLP1 receptora. Ta kombinacij­a sadrži degludek, inzulin najnovije generacije sa značajno manjim rizikom od hipoglikem­ije (osobito noćnih), a sadrži i lijek liraglutid. Uskoro se očekuje njegovo uvrštavanj­e na listu HZZO-a. Navedeni će lijek omogućiti ljudima s dijabeteso­m tipa 2 da uz jednu injekciju na dan postignu dobru regulaciju šećera u krvi i da se uz to ne udebljaju, odnosno da čak smršave, imaju bolju regulaciju tlaka i značajno manji rizik od srčanog i moždanog udara.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia