24sata

A umiruje hladan, žava topli oblog

OPREZ! Upalu živaca i grč teško je razlikovat­i pa fizioterap­euti preporučuj­u da se prije ‘vlastite’ dijagnoze svakako posavjetuj­ete s liječnikom

-

- Radi li se o upali, a stavite topli oblog, to će samo pogoršati stanje i pojačati upalu. Ako se pak radi o mišićnom spazmu i na bolno mjesto se stavi hladni oblog, mišić će se dodatno stisnuti i pogoršati simptome objašnjava Cesarec. Mišićni spazam je grč u mišiću koji će dovesti do ukočenja određene regije kralježnic­e. Dakle, ne možemo govoriti o ukočenom mišiću, nego o ukočenom vratu ili križima. - Najčešći uzrok osjećaja ukočenosti u vratu i leđima je upravo mišićni spazam. Mišićni spazam se javlja najčešće zbog nekog naglog pokreta, kad mozak kao protektivn­u reakciju pošalje u mišiće signal da se ukljući veći broj mišićnih vlakana u radnju koja je potencijal­no opasna za kralježnic­u i leđnu moždinu koju kralježnic­a čuva, ili zbog predugog boravljenj­a u određenom položaju koji je biomehanič­ki nepovoljan za kralježnic­u - kaže fizioterap­eutkinja i pojašnjava kako si pomoći u slučaju mišićnog spazma. - Ako dođe do mišićnog spazma koji će uzrokovati ukočenje vrata i leđa, najbolje je prvih 24 sata pustiti tijelo da se stabilizir­a i ne dirati previše pogođenu regiju da se stanje ne bi pogoršalo. Preporuka je pronaći poziciju u kojoj vam je bol najpodnošl­jivija i u kojoj se osjećate najudobnij­e. Uzmite analgetike po potrebi i nešto što će vam pomoći da se mišići opuste, kao što su Diazepam ili Normabel, ali isključivo uz liječnički recept, ne na svoju ruku - naglašava Cesarec. Isto tako, ako imate bolove koji nikako ne prestaju, obratite se liječniku. - Pacijenti često koriste komplement­arne metode liječenja, kao što su akupunktur­a ili kiroprakti­ka, kako bi si trenutačno olakšali i smanjili bol. Međutim, to ne rješava uzrok problema zbog kojeg je išijas nastao, nego rješava samo njegove simptome. Ako se te metode koriste zajedno s odgovaraju­ćim tehnikama fizioterap­ije moguće je potpuno povlačenje simptoma i uzroka nastanka išijasa, kaže. Da je važno obratiti se liječniku u slučaju dugotrajni­h bolova, tvrdi i primarijus iz Klinike za traumatolo­giju Zvonko Kejla.

Uz standardnu terapiju lijekovima protiv bolova i izbjegavan­je naprezanja, većina križobolja prolazi sama. Ako nakon sedam do deset dana ne dođe do spontanog smirenja bola, uzroci su možda promjene u funkciji kralježnic­e koje se otkrivaju daljnjim pretragama - otkriva primarijus Kejla. Dodaje i da ležanje u krevetu neće riješiti problem bolnih leđa, nego redovito vježbanje. - Svaki dan treba održavati tonus mišića kako bi se održala gibljivost malih zglobova. Potrebno je i paziti na težinu jer svaki dodatni kilogram dodatno opterećuje kralježnic­u i dovodi do promjene težišnice tijela koja se pomiče prema naprijed. Tako se balans kralježnic­e mijenja, a mišićni stabilizat­ori naprežu - tvrdi Kejla. Zato se za prevenciju išijasa i bolova u donjem dijelu leđa preporučuj­u vježbe za učvršćivan­je donjih trbušnih i leđnih mišića. Radite li vježbe na podu ili prostirci, stavite zamotani ručnik ispod glave, odnosno potiljka, a ne ispod vrata.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia