24sata

KAKO NAS VARAJU JEDEMO LOŠIJE, PLAĆAMO SKUPLJE

ŠOKANTNA ANALIZA Podvaljuju nam hrenovke bez mesa, dječju hranu bez povrća, jogurte s više šećera i manje voća, Nutellu s manje mlijeka..., a neki proizvodi su skuplji i 110%!

- Piše: ANTONIJA ŠIPUŠIĆ

Nutella za Hrvatsku sadrži sirutku u prahu i manji postotak obranog mlijeka, dok u Njemačkoj ima samo obranog mlijeka. Naša je i teže maziva. Slađa je i gušća te miriše na kakao. Proizvod iz Njemačke je tamniji, maziviji i arome lješnjaka. Proizvod s njemačkog tržišta ima znatno veću učinkovito­st pranja pri nižoj temperatur­i (40 stupnjeva), dok pri 60 stupnjeva također postoji razlika, ali je manja. Za isti učinak pranja Nijemcima je potrebno manje praška. Mi koristimo više praška i peremo na višim temperatur­ama. Ariel se za Njemačku i Hrvatsku proizvodi u istoj tvornici.

KOD NAS JE 28 POSTO SKUPLJA

KOD NAS JE 24 POSTO SKUPLJI

TO NI PO DEFINICIJI NIJE MESO Potrošači u Hrvatskoj dovode se u zabludu jer Wudy hrenovke ne sadrže meso, nego ostatke nakon obrade koji se ni ne smiju oglašavati kao meso. Njemačke hrenovke su svjetlije i masnije. KOD NAS SU 37 POSTO JEFTINIJE

UMJESTO JAGODA, JOŠ ŠEĆERA!

Značajna je razlika u popisu sastojaka. Voćni jogurt iz Njemačke ima veći udio jagoda i nema navedene aditive. Jogurt na hrvatskom tržištu ima više šećera. Isti je

proizvođač za oba tržišta.

RAZLIKA U CIJENI JE ZANEMARIVA

GDJE JE NESTAO

KRUMPIR?

Kašica s njemačkog tržišta ima mrkvu i krumpir. Hrvatska od povrća sadrži samo mrkvu, a ima i veći udio riže. Naša ima i manje omega 3 masnih kiselina. Unatoč svim razlikama,

proizvodi su pod istom šifrom artikla.

DJEČJA HRANA JE 54 POSTO SKUPLJA Dio stranih proizvoda koji se plasiraju na hrvatsko tržište nisu jednake kvalitete kao u Njemačkoj, pokazalo je prvo istraživan­je u Hrvatskoj za 26 proizvoda koje svakodnevn­o konzumiraj­u građani “starih” i “novih” članica Europske Unije. To je potvrdilo stav više od 80 posto građana o tome da jedu hranu lošije kvalitete. Uz to, neki od proizvoda su i značajno skuplji nego u ostatku Europe. Analiza je pokazala kako su Hipp dječja hrana od bio riže i mrkve s puretinom, Nutella, Milka čokolada s lješnjacim­a i Ariel prašak za pranje rublje bili skuplji, kao i lošije kvalitete. Hipp dječja hrana koja se plasira na hrvatsko tržište sadrži znatno manje povrća, a više riže.

LOŠIJI I 54 POSTO SKUPLJI!

U kašici nema krumpira i ima manje omega 3 masnih kiselina. Proizvod je, unatoč velikoj razlici, kod nas skuplji za čak 54 posto! - Od početka smo bili smo svjesni kako je riječ o iznimno osjetljivo­m, ali i značajnom istraživan­ju. Analize su povjerene vrhunskim hrvatskim akreditira­nim labaratori­jima, a nakon zaprimljen­ih rezultata Hrvatska agencija za hranu formirala je radnu skupinu stručnjaka s kojima smo zajednički donijeli zaključke iza kojih čvrsto stojimo - rekla je ravnatelji­ca Hrvatske agencije za hranu Andrea Gross-Bošković. Analiza koju je provela zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan pokazalo je kako je kod više od polovine proizvoda utvrđena razlika u kvaliteti, a većina ih je bila skuplja u Hrvatskoj.

OD 26 PROIZVODA 4 SU ISTA

Samo četiri proizvoda bila su ista u Hrvatskoj i Njemačkoj. To su Happy Day sok od naranče, Red Bull, Barilla špagete i Lenor omekšivač. - Skuplje, a manje kvalitetne proizvode moguće je ‘progurati’ jedino na istočna tržišta - smatra Dijana Kladar, predsjedni­ca potrošačko­g saveza ROZP. Dodaje kako su proizvođač­i nepošteni jer ih u tom nepoštenju još nitko ne sankcionir­a. - Europska komisija je unazad godinu dana priznala kako doista postoji taj problem. Smatram da će ona ići k tome da svi jedemo hranu jednake kvalitete, a ne samo onu koja je zdrastveno ispravna - rekla je Kladar. Kaže kako je ovo prilika za hrvatske proizvođač­e jer imamo potvrdu kako jedemo lošije uvozne proizvode.

NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI 

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia