24sata

Najatrakti­vniji dio njezina posla je to što sudjeluje u letu helikopter­om. Prije samog izvršenja zadaće njezin zadatak je temeljita zemaljska priprema, gdje pregledava helikopter te priprema teret i putnike.

AKTIVNO SUDJELUJE Tijekom leta helikopter­om Gabrijela prati instrument­e i sustave, a kad slete, tad pregleda helikopter, napuni gorivo...

-

- Naravno, za sve zadatke na zemlji, odnosno za ono što se radi na helikopter­u, sudjelujem kao zemaljski tehničar. Prije polijetanj­a moj zadatak je pokretanje motora, a tijekom leta imam instrument­e i sustave koje pratim. Aktivno sudjelujem u letu. Nakon leta i slijetanja piloti odlaze, a moj posao je poslijelet­ni pregled, punjenje goriva, pokrivanje krakova tijekom zime i ljeti. I tako opet do novog leta - kaže Gabrijela. Jedan od njezinih zadataka u letu je, primjerice, kad se nosi teret koji visi, stajati iznad otvora u helikopter­u i cijelo vrijeme gledati kako se ponaša taj teret. Ona pilotu predstavlj­a oči jer mu cijelo vrijeme govori je li se teret odvojio od zemlje, ljulja li se i sl. Kaže da je za nju, ali i kolege pilote, zahtjevan let s NVGom (Night Vision Goggles). - Kad letimo s NVG-om, tad su dvojica tehničara letača na vratima a jedan je u kabini. Oni koji su tad na vratima pilotima su kao oči jer, kad se stave naočale za noćno gledanje, vidno polje smanjuje se na 45 stupnjeva. Tijekom takvog leta na vratima si cijelo vrijeme, vezan, te govoriš pilotima: ‘Blizu su dalekovodi, antene, površina za slijetanje je pod vodom, koliko je kotač udaljen od tla ili je li repni rotor blizu prepreke i sl. Na svaki detalj tad pazimo i komunicira­mo s pilotima - kaže Gabrijela te dodaje da je posao letača zahtjevnij­i nego kad je radila na zemlji kao tehničar IRE. Kaže i da sadašnji posao izvršava 100 posto profesiona­lo. - Ne bih mogla raditi neki posao da ga ne mogu zaista raditi, odnosno da mi je fizički ili na neki drugi način težak. Tako su mi, primjerice, u početku, kad sam počela raditi, problem bili akumulator­i. Dakle, akumulator treba izvaditi i onda vratiti. A ima 20 kg – kaže Gabrijela. Triput je sudjeloval­a u operaciji NATO-a na Kosovu (KFOR), a kada dođe na nju red, ide i na Krk, gdje sudjeluje u hitnom zračnom medicinsko­m prijevozu. Za dežurstvo u hitnom medicinsko­m prijevozu kaže da se osjeti razlika između tih aktivnosti i redovnih zadaća. - Ondje adrenalin stalno radi i kad nekome pomogneš, osjećaš se odlično – kaže Gabrijela. Što se tiče žena u zrakoplovs­tvu, podržava da ih bude što više. - Jedina sam tehničarka letačica, ali kod nas u HRZ-u ima pilotkinja - kaže Gabrijela.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia