24sata

Ispratite ljeto ‘utapanjem’ sezonskog voća u koktelu

‘VESELO VOĆE’ Iskoristit­e sočno voće, spojite ga s alkoholnim pićima i dobit ćete ‘vruće’ deserte i aromatične likere

- Piše: DANIELA PISKAĆ

Alkoholna pića bit će slasnija uz voćnu notu, a okus alkohola daje posebnu slast voćnim desertima. Kao začin voćnim salatama nezaobilaz­an je rum, a desertno vino prošek odlično se slaže u kompotima sa šljivama i dunjama. Crna vina sa šećerom iskoristit­e u kombinacij­ama s kupinama ili crnim grožđem za pripremu voćne kreme ili želea. I likere možete napraviti kod kuće, i to od gotovo svakog voća.

OČUVANJE VOĆA - Osnovni princip je očuvanje voća u alkoholu, najčešće rakiji, ali može poslužiti i votka. Za pripremu voćnog likera potreban je šećer (što je voće slađe, ide manje šećera) i začini po želji. Važno je odabrati svježe zdravo voće – zrelo i sočno. Što više voća stavite, to će i rakija biti bogatija voćnim okusima - kaže nutricioni­stica Sandra Krstev Barać. Voće operite i dobro očistite. U čistu sterilizir­anu staklenku stavite voće i šećer te sve prelijte rakijom.

IGRANJE ZAČINIMA Dodajete li začine, eksperimen­tirajte sa štapićima vanilije, cimeta, koricom naranče ili metvicom. - Druga opcija je da u staklenku stavite 2/3 voća i izgnječite ga pomoću kuhače. Stavite šećer, prelijte sastojke alkoholom i dodaje preostale komadiće cijelog voća. Staklenku prekrijte i ostavite na hladnom i tamnome mjestu barem četiri tjedna, a ako želite jači voćni okus, i dulje. Liker procijedit­e kroz sterilne gaze i ulijte u boce, koje dobro zatvorite savjetuje Krstev Barać.

NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia