24sata

TOP DIJETA JELOVNICI ZA MUŠKARCE I ŽENE ZA ZDRAVO SRCE

NAMIRNICE I RECEPTI

- Piše: LANA RADIŠIĆ

Smoothieji, salate, slasna jela iz pećnice i voćni obroci koji sprečavaju rak, uklanjaju kolesterol i čuvaju mozak

Stručnjaci su otkrili kako mediterans­ki način prehrane ima jednak učinak na poboljšanj­e i liječenje refluksa kao i tradiciona­lni lijekovi, dok je smrtnost zbog bilo kojeg uzroka smanjena za čak 37 posto. Istraživač­i iz Northwell Healtha i Medicinsko­g fakulteta u New Yorku proveli su istraživan­je na 184 ispitanika koje su podijelili u dvije grupe.

IZLIJEČITE REFLUKS Jednoj grupi davali su klasične lijekove, inhibitore protonske pumpe, dok je druga skupina bolest liječila kombinacij­om promjene prehrane na mediterans­ki tip prehrane i alkalne vode. Nakon šest tjedana razlike između te dvije grupe bile su neprimjetn­e te su istraživač­i došli do zaključka da je promjena prehrane za liječenje refluksa jednako dobra kao i standardni lijekovi namijenjen­i tom stanju. Zaključili su kako bi svakom pacijentu liječenje trebalo prvenstven­o započeti promjenom prehrane, a tek potom, ako to ne uspije, dati standardne lijekove. Gastroezof­agealni refluks javlja se kada se sadržaj želuca vraća u jednjak. Međutim, osobe koje razviju gastroezof­agealnu refluksnu bolest (GERB) kao rezultat refluksa imaju neugodne, ali ako duže traju, i opasne simptome poput žgaravice, povraćanja, bolnog gutanja, osjećaja kao da je nešto ‘zapelo’ u grlu, gorak okus u ustima. Nažalost, refluks se ne zadržava uvijek samo na jednjaku već može imati utjecaj i na okolne organe kao što su glasnice, pluća i ždrijelo. Srećom, refluks nije jedino stanje kojem mediterans­ki način prehrane pomaže.

SMANJENJE SMRTNOSTI Takav način prehrane povezuje se i sa smanjenim rizikom obolijevan­ja od kroničnih bolesti, posebice bolesti srca i krvnih žila. Naime, mediterans­ka prehrana povezuje se s manjim brojem lipoprotei­na male gustoće (LDL) koji prenose loš kolesterol koji se potom ‘lijepi’ za stijenke krvnih

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia