24sata

Trogir pod vodom, na Čiovu padali stupovi...

VODA JE JUČER OPET POČELA RASTI. VRHUNAC VODNOG VALA OČEKUJE SE DANAS. GRAĐANI SE PRIPREMAJU NA KATASTROFU

- Piše: ANDREJA THOMAS

Vjetar je otpuhao krov s trogirskog brodogradi­lišta, pijavice su harale na Čiovu

Nabavili smo osnovne namirnice, kruh, mlijeko, vode, svijeće i ostale osnovne potrepštin­e po preporuci Stožera civilne zaštite i sad čekamo nove poplave, rekao je Jasminko Grdić, vlasnik obiteljske kuće na Staroj cesti u Ogulinu, koju je u nedjelju poplavila Dobra.

Kuća u kojoj stanuje sa suprugom i dvije kćeri (11 i 6) ovoga puta im je bila poplavljen­a s metrom vode, a inače im je kuća u posljednji­h 20 godina pod vodom bila četiri puta. - Ponovno je sve uništeno. Obitelj je na katu, gdje smo uredili stan, jer je ovo neizdrživo. Ne vrijedi niti obnova niti novi namještaj, koji svaki put nabavljamo na kredit, jer je prizemlje uništeno, cijele godine se osjeti smrad i vlaga u zidovima - ogorčen je Jasminko. Dobra je u nedjelju poplavila 1000 objekata i 480 privatnih objekata u Ogulinu i okolnim naseljima. U ponedjelja­k se povukla, ali od jučer opet raste. Najgore se očekuje danas.

PRIPREMAJU VREĆE

- Za sada je situacija stabilna, voda se povukla u svoje korito i pratimo situaciju. Uslijedile su nove kiše i vodostaj Dobre će se podići, no ne možemo točno predvidjet­i o kakvim će

se razmjerima raditi, ovisi o količini oborina, tlo je već zasićeno vlagom. Pratimo situaciju i spremni smo za najgore. Pripremamo vreće s pijeskom, štitimo područja koje je potrebno - rekao je Branislav Vučković, pročelnik HGSS-a Ogulina. Za najgore se priprema i stanarka zgrade u Strugama - Dragica Kučinić. - Strah me, kako ne?! U stan mi voda ovog puta nije ušla, nedostajal­a je jedna stepenica da ne uđe, ali mi je podrum bio poplavljen i sva drva za ogrjev su otišla. Još podižem sve što mogu, treba mi još nekoliko vreća na balkonu, pripremila sam si vodu, kruh, konzerve - rekla je Dragica. Količina oborina koja će pasti u iduća 24 sata ključna je za daljnji razvoj situacije i za Ogulin i za Karlovac jer se u sljedećih 36 sati očekuje i dotok voda iz Slovenije. - Prognoza glavnog centra Hrvatskih voda je da će najveći val Kupe u Karlovcu biti u srijedu, 20. rujna, u 16 sati u visini do 660 cm, s mogućnošću do 700 cm, što znači da nećemo izaći iz pripremnog stanja – priopćeno je iz stožera.

DOTOK VODE IZ SLOVENIJE

Olujno nevrijeme jučer e zahvatilo Čiovo. Na području Okruga formirala se pijavica koja je s mora stigla nad kopno i donijela velike probleme. Pijavica je srušila stabla na, a stradali su i električni stupovi. Odatle je prešla na Trogir, gdje je oštetila tamošnje brodogradi­lište. Vrtlog je srušio dio krovišta brodogradi­lišta i oštetio brojne parkirane automobile. Divovski “shelf cloud” nadvio se jučer nad šibenskim područjem i donio velike padaline. Jaka kiša zahvatila je Žirje, vodičko područje, otok Brač, područje Drniša i Hrvaca. Na Platku je noćas pao snijeg.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jasminko Grdić kaže da mu je svega dosta. Voda mu je već četiri puta poplavila kuću u posljednji­h 20 godina. U kući mu se osjeti smrad vlage, a svaki put kreditima mora kupovati novi namještaj.
TLO JE VEĆ ZASIĆENO VLAGOM U nedjelju je poplavljen­o 1000...
Jasminko Grdić kaže da mu je svega dosta. Voda mu je već četiri puta poplavila kuću u posljednji­h 20 godina. U kući mu se osjeti smrad vlage, a svaki put kreditima mora kupovati novi namještaj. TLO JE VEĆ ZASIĆENO VLAGOM U nedjelju je poplavljen­o 1000...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia