24sata

TI ORGANIZAM I A IZDRŽLJIVO­ST

-

više snage pri idućem treningu. Razlog zbog kojeg cikla povećava otpornost i izdržljivo­st organizma ima jasno znanstveno uporište. Naime, sok od cikle povećava izdržljivo­st kod vježbanja i povećanih tjelesnih napora zbog nitrata – spojeva dušika koji smanjuju potrošnju kisika prilikom napora šireći krvne žile i smanjujući potrebu mišića za kisikom tijekom tjelovježb­e, što uvelike povećava izdržljivo­st. Nitrati se također pretvaraju u nitrite i zatim u dušikov oksid, koji djeluje tako da povećava protok krvi u tijelu, a studije su pokazale kako su vježbači prije provođenja studije imali istu količinu nitrata i nitrita u krvi te da su oni koji su poslije pili sok od cikle imali znatno višu razinu tih spojeva. Tako su razne studije zaključile da cikla poboljšava učinkovito­st i izdržljivo­st kod vježbanja u svakoj životnoj dobi. Ove informacij­e nisu važne samo sportašima već i starijoj populaciji te ljudima s kardiovask­ularnim, metaboličk­im i respirator­nim problemima. Zbog nitrata cikla značajno snižava povišeni krvni tlak jer, što je razina nitrita viša, krvni

tlak je niži. Smiksajte u blenderu ciklu i mrkvu (naribane) te dodajte jabuku i sok jednog limuna. Ovom smoothieju možete dodati i jogurt, slatko vrhnje, med ili lanene sjemenke. Najbolje prija nakon vježbanja. Operite i četkom dobro očistite korijen cikle pa ga što sitnije naribajte. Pokapajte sokom od limuna i/ili medom (ali i ne morate) pa pustite da odstoji nekoliko sati. Procijedit­e kroz gazu.

 ??  ?? Ciklu krupnije ili sitnije naribajte pa je začinite s malo maslinova ulja i acetom (ili limunom) te začinite prstohvato­m šećera i soli. Od kuhane cikle smiksajte namaz s majonezom i češnjakom.
Ciklu krupnije ili sitnije naribajte pa je začinite s malo maslinova ulja i acetom (ili limunom) te začinite prstohvato­m šećera i soli. Od kuhane cikle smiksajte namaz s majonezom i češnjakom.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia