24sata

GAZDIN BANKOMAT

Todorić je uzeo milijune lažiraju ući poslovne knjige, a državi nije platio ni lipu poreza

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Uzeo 671 milijun kuna dobiti Na to nije platio lipe poreza Agrokor mu dao 122 milijuna kuna za dvorac Iz švicarske tvrtke izvukao 64 milijuna kuna Dvije vile uredio novcem tvrtke Londonski dizajner

uređivao Kulmerove dvore i stavio Meštrovića u kupaonicu

Ivica Todorić nije sam plaćao rate za kredit kojim je kupio Kulmerove dvore, nego mu je 122,8 milijuna kuna dao Agrokor. Tvrde to istražitel­ji, a to je samo jedna u nizu nevjerojat­nih financijsk­ih muljaža koje su isplivale na površinu u najvećoj aferi u Hrvatskoj. Gazda Todorić je još u inozemstvu, vjerojatno Londonu, i nije se još spreman odazvati istražitel­jima. Rješenje o istrazi protiv njega i 14 menadžera otkrilo je nove detalje o tome kako je Agrokor služio kao kasica prasica obitelji. Paralelno dok je Todorić povlačio milijunsku dobit iz Agrokora, tvrtka ipak nije plaćala ni lipe poreza državi zadnjih devet godina!

POSUDI I NE VRATI

Istražitel­ji tvrde da postoji nekoliko glavnih pravaca izvlačenja novca i oštećivanj­a tvrtke iako je Todorić na blogu ranije tvrdio da nije uzeo ni lipe. Međutim, istražitel­ji su

pratili trag novca i utvrdili da čak ni svoj dom nije uredio svojim novcem, a kamoli ga kupio. Kulmerove dvore je prvo kupio Agrokor i napravio osnovno uređenje. Kako bi sve legalizira­o, Todorić je dignuo kredit od 30 milijuna eura kod Hypo banke i isplatio ih Agrokoru. Međutim, kako smo već pisali, nevjerojat­no je da je taj kredit isplatio za pet godina, što je rata od 45 milijuna kuna godišnje. Sad su istražitel­ji otkrili da je posudio 122,8 milijuna kuna od Agrokora kojima je otplatio pola duga. Umjesto da novac vrati, složenom financijsk­om transakcij­om i knjiženjim­a na kraju je taj novac nestao iz knjiga kao obveza Gazde. - Agrokor je oštećen za najmanje 122,8 milijuna kuna - tvrde istražitel­ji.

LUKSUZNI INTERIJER

Međutim, za luksuzno opremanje Kulmerovih dvora našao se zaobilazni put. Agrokor iz Hrvatske davao je pozajmice Agrokoru u Švicarskoj, navodno za nabavu roba. Međutim, s tog računa je Todorić dizao novac kao s bankomata. Ukupno više od 64 milijuna kuna. S tog računa je plaćeno i britanskoj tvrtki Stephen Ryan Design za luksuzno uređenje interijera. Fotografij­e luksuznih interijera Todorićeva dvorca pogledajte na www.24sata.hr.

Glavna optužba je da je Ivica Todorić uz pomoć 14 suoptuženi­h skrivao gubitke tijekom zadnjih deset godina. Od 2005. godine, zaključno s isplatom dobiti za 2014. godinu, Todoriću je isplaćeno 671 milijun kuna dividende. Prikazana dobit se mjeri u milijardam­a. Unatoč tome, Agrokor nije platio ni lipu poreza na dobit. - Unatoč prikazanoj dobiti, Agrokor d.d. stvarno nije plaćao porez na dobit zbog prenesenih poreznih gubitaka i uslijed pripajanja trgovačkih društava s gubicima - tvrdi Županijsko državno odvjetništ­vo u Zagrebu. Porezni stručnjak Vlado Brkanić objašnjava kako je to legalno moguće ako su preuzimane tvrtke u gubicima. Onda pet godina postoji olakšica plaćanja. No smatra da je Porezna uprava trebala provjeriti drže li se u Agrokoru svih zakonskih pravila.

NOVI KRAK ISTRAGE

Što se tiče isplate dividende Todoriću, Vlado Brkanić kaže da će je morati vratiti ako se dokaže da je isplaćena na osnovu lažiranih knjiga. Todorić je posuđivao novac od Agrokora kako bi kupio dionice Agrokora. Također su istražitel­ji utvrdili masovna korištenja Agrokorova računa za ljetovanja, zimovanja, plaćanje lovačkog oružja, kupovinu luksuzne robe... Uglavnom članovi obitelji nisu trošili svoje kune za život iako su imali plaće od 50.000 do 70.000 kuna. Ali izgleda da ovo nije kraj istraga. Kako saznajemo, istražitel­ji provjerava­ju trag da je Todorić dio novca od Sberbanke proslijedi­o nekom od menadžera iste te banke. Riječ je o zadnjem kreditu od 100 milijuna eura proljetos, kad je Agrokoru nasušno bio potreban novac.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia