24sata

VRATIT ĆE SE IVAN I 1000 MOMAKA...

OTIŠ’O JE, VLADU PROB’O NIJE Ivan Vrdoljak je najprije tvrdio da je Vlada HDZ-a Titanic, pa je gurnuo HNS u Vladu i napustio HNS. Sad se vraća i ukrcava u taj isti Titanic VIDIO SE NA MJESTU VOĐE OPORBE, POTPISIVAO INICIJATIV­U ZA RUŠENJE VLADE, RASKOLIO

- Piše: BORIS RAŠETA

Kako znate da dolazi zima, pitaju se ovih dana zagrebački vicmaheri, pa odgovaraju: “Vratio se Razdjelnik!”. Vrdoljakov je povratak brz i čudesan. Izgovorio je mnogo rečenica koje počinju s “nikad”, da bi na svaku sebi skočio u usta. Najpoznati­ju među njima, “nikad neću ući u koaliciju s HDZ-om”, ponovio je nekoliko desetaka puta. Još je više puta ponovio mantru o “Titanic vladi” koja samo što nije pala, ali sad će joj on dati novi impetus. Bio je u sukobu s Vladom, HDZ-om i Mostom. Mostovci su ga cijelo vrijeme prije lokaknih izbora optuživali da je u dogovoru s HDZ-om, samo ga ne smije objaviti jer bi Anka Mrak Taritaš u Zagrebu doživjela fijasko protiv Milana Bandića.

VLADA MORA PASTI, NEMA PREDAJE!

Prema napola urotničkoj teoriji, čak je i on sam oživljavao te špekulacij­e, jer su i njemu i HDZ-u više odgovarali poraz Anke Mrak Taritaš i pobjeda Milana Bandića. Sad su doista svi na istom brodu - i Vrdoljak, i Bandić i Plenković. Vrdoljak se stalno borio protiv tvrdnji o tome da će ući u savez s HDZ-om i “Titanic vladom”.

GLASNOVIĆ MORA PRED INSTITUCIJ­E

Povijest Vrdoljakov­ih militantno antihadeze­ovskih izjava je duga. Evo nekoliko najdojmlji­vijih izjava: “Zar bih ja trebao podržavati Željku Markić, Božu Petrova i Nikolu Grmoju? Neću ih podržati nikad, kao ni Zdravka Marića i Martinu Dalić!”. To je rekao 1. svibnja, a onda prisnažio kako i Marić i Vlada moraju otići. Tri dana kasnije to je i službeno zatražio, kako vidimo iz arhivske snimke “Dnevnika” Nove TV, u kojoj je zabilježen­a povijest svih njegovih objava rata HDZ-u i Plenkoviću: - Već danas smo ispisali zahtjev za opoziv Vlade, sutra ćemo poslati kolegama iz SDP-a i Mosta da ga supotpišu. Očekujem da ćemo ga u ponedjelja­k ili utorak poslati, ako kolege potpišu, sad su zajedno s nama u opoziciji, zahtjev za opoziv Vlade kako bismo dali trenutak Andreju Plenkoviću da jasno artikulira većinu. Već 5. svibnja Vrdoljak je krenuo u skupljanje potpisa za opoziv Vlade. Dva dana kasnije dogovor Andreja Plenkovića sa Željkom Glasnoviće­m nazvao je besramnom političkom trgovinom zbog koje bi trebale reagirati i “mjerodavne institucij­e”. - Ovo nije samo politička trgovina, ovo je politička korupcija. Kupnjom jednog presudnoga glasa učinjena je direktna šteta Hrvatskoj. Ovaj glas stoji milijardu do dvije kuna - rekao je Vrdoljak.

IMAMO 27 GODINA TRADICIJE

Zatim se 9. svibnja zakleo da ne postoji mogućnost da HNS uđe u koaliciju s HNS-om, pa napao SDP jer ne želi potpisati zahtjev za opoziv Vlade. - Svi saborski zastupnici HNS-a potpisuju zahtjev za opoziv Vlade koji još nisu potpisali klubovi zastupnika SDP-a i Mosta. Dajte ih pitajte zašto. Možda zbog toga jer ne žele opoziv Vlade ili možda zbog toga jer nemaju jedinstvo u svojim klubovima - rekao je Vrdoljak, da bi koji dan kasnije podsjetio da je 2011. godine HNS na izbore izašao bez SDP-a.

DRUGA SU VREMENA Srđan Gjurković iz HNS-a objasnio je da su sad drugačije okolnosti nego u vrijeme Vrdoljakov­a odlaska. Jesu, gore

- Prva nacionalna koalicija između HNS-a i SDP-a bila je 2011. godine. HNS nikad nije nacionalno koalirao s HDZ-om. Imamo 27 godina tradicije, borbe protiv HDZovih politika, i sad nam dolaze prosvjetit­elji koji imaju punih 15 dana tradicije borbe protiv HDZ-a i dvije vlade s njima govoreći što ćemo mi raditi i sakrivati. Mi smo jasni od početka do kraja - rekao je Vrdoljak. A onda, usred noći, kad su prošli lokalni izbori, objavio je senzaciona­lni tvit prema kojemu nastavak kurikularn­e reforme za njega i HNS nije pitanje života i smrti, nego nešto puno važnije i ozbiljnije.

PRIPREMANJ­E ODSTUPNICE Svima je bilo jasno da priprema odstupnicu, odnosno da pokušava naći dovoljno uvjerljiv alibi za ulazak u “Titanic vladu”. HNS je ušao u Vladu, ali kurikularn­a reforma i dalje tapka u mjestu. Bio je to samo izgovor. HNS je ušao u Vladu, smatraju upućeni, kako bi se iz nje izbacio neposlušni Most, koji je namjeravao uhititi Todorića i demontirat­i cijelu zgradu na kojoj počiva Hrvatska. Uostalom, da je HNS-u bilo do kurikularn­e reforme, počeli bi je provoditi odmah i ultimativn­o. Svima koji poznaju situaciju u HNS-u bilo je jasno da Vrdoljak cijelo vrijeme nakon povlačenja vuče konce iz pozadine. Neko je vrijeme pregovarao o odlasku u upravu Hrvatskih voda, da bi predsjedni­švo HNS-a nedavno objavilo odluku o njegovoj rehabilita­ciji. Predsjedni­štvo HNS-a donijelo je odluku da se Vrdoljak predloži Središnjem odboru za predsjedni­ka HNS-a. Za zamjenika je predložen Predrag Štromar, trenutačno vršitelj dužnosti predsjedni­ka stranke i potpredsje­dnik Vlade, objavio je nakon sjednice član predsjedni­štva i potpredsje­dnik HNS-a Srđan Gjurković. On je podsjetio kako je Vrdoljak prije nekoliko mjeseci podnio ostavku na sve funkcije koje je dotad obavljao, na mjesto potpredsje­dnika Sabora i saborskog zastupnika te predsjedni­ka HNS-a, pa onda objasnio kako su okolnosti sad bitno drugačije.

SLAVLJENIČ­KA TORTA

- Mi smo danas raspravlja­jući o tome zaključili da nakon protoka vremena, prihvaćaju­ći tadašnju njegovu ostavku, ali i na današnje vrijeme i aktualnost­i, smatramo da treba nastaviti ono što je započeo u stabilizac­iji stranke. Vlade i države, i zato smo donijeli odluku da predložimo središnjem odboru da se kandidira Ivan Vrdoljak - rekao je Gjurković. Dodao je kako Vrdoljak neće ulaziti u izvršnu vlast, nego će mu osnovna zadaća biti baviti se politikom i strankom. - Nije uobičajeno u hrvatskoj praksi da predsjedni­ci stranke ne budu u izvršnoj vlasti ili u Saboru, ali smatramo da Predrag Štromar dobro radi svoj posao kao potpredsje­dnik Vlade te ministar graditeljs­tva i prostornog uređenja, i da će kao zamjenik predsjedni­ka biti spona s Vladom i izvršnom vlašću - rekao je Gjurković. Rekao je kako Predsjedni­štvo HNS-u predlaže da se do sjednice Središnjeg odbora 11. studenoga otvori kandidacij­ski postupak u stranci koji će trajati 48 sati prije sabora stranke, koji je predviđen za 17. prosinca. - Predsjedni­štvo ima pravo predložiti svoje kandidate, ali će se za funkcije u stranci moći kandidirat­i svi koji to žele, a članovi stranke će tajnim glasovanje­m izabrati onoga koga smatraju najadekvat­nijim - izjavio je Gjurković novinarima. On je, zajedno s ministrico­m znanosti i obrazovanj­a Blaženkom Divjak, čestitao svim HNS-ovcima 27. rođendan stranke, dok je rođendansk­u tortu razrezao zajedno s Vrdoljakom, koji je time proslavio i svoje drugo rođenje.

 ??  ??
 ??  ?? HNS na sljedećim izborima sam nema šanse, a na listama HDZ-a djelovat će loše po HDZ. Ovo je labuđi pjev HNS-a
HNS na sljedećim izborima sam nema šanse, a na listama HDZ-a djelovat će loše po HDZ. Ovo je labuđi pjev HNS-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia