24sata

Se, e šefu

-

Ako šef ignorira vaše mišljenje i nastavlja negativno djelovati, vaša je sljedeća mogućnost eskalirati problem na sljedeću razinu odgovornos­ti. Točnije, vaš zadatak je upoznati šefa vašeg šefa o čemu je točno riječ. Taj postupak mora biti promišljen i opravdan jer se njime posao i pozicija mogu dovesti u pitanje. Ipak, s druge strane, riječ je o vašoj tvrtki, vašem timu, klijentu, tj. vašoj odgovornos­ti - objašnjava profesiona­lna savjetnica Petra Čolak. • Provjerite što šef zaista traži od vas, koja su njezina/ njegova očekivanja.

Tijekom preuzimanj­a zadataka poželjno je zapisivanj­e. Nakon što

vam šef dodijeli zadatak, provjerite još jedanput sve detalje. Ovo je iznimno važno da ne dođe do neželjenog sukoba mišljenja ‘mislio/la sam da ste mislili/rekli’. • Što je češće moguće, to češće ‘odjenite’ šefove cipele uživite se u ulogu šefa te razmislite što ga je navelo da se ponaša kako se ponaša i da čini to što čini. Koje su joj/mu sve opcije bile na raspolagan­ju i je li ih svjestan?

• Ako vam šef u kratkom vremenu dodijeli dva ili više zadataka te kaže da su hitni i važni, ne generirajt­e bijes u sebi. Podsjetite šefa na ‘otvorene’ zadatke i njihove rokove te ga zamolite da umjesto vas odredi prioritete. • Čuvajte mailove i što češće tražite pojašnjenj­a pisanim putem. • Ako vas šef do te mjere ‘izbaci iz takta’ da želite otići do nje/njega i reći svoje mišljenje, zapišite to i razradite do detalja. No nakon toga - ne djelujte! Prespavajt­e odluku (odlaska ili slanja maila šefu). Ujutro to pročitajte i razmislite što ste htjeli time postići te napravite ‘za i protiv’ listu. • Ako je rok za neki zadatak kratak ili nerealan, zatražite više vremena.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia