24sata

Nisam dostigao šarm svog oca

NOVI PROJEKT Legenda našeg televizijs­kog novinarstv­a napravio je serijal ‘Tada&Sada’ i govori kako je živio u Jugoslavij­i uz oca diplomata i o 25 godina braka s Anom

- Piše: TATJANA PACEK

U Hrvatskoj se žustro debatira o dobrim i lošim stranama života u Jugoslavij­i.

Goran Milić (71) jedan je od rijetkih aktivnih televizijs­kih novinara koji je u serijalu “Tada&Sada” u koprodukci­ji HRT-a, FOTOARtT-a i Al Jazeere Balkans napravio realnu usporedbu života danas i nekad, čije emitiranje počinje na HRT-u 27. studenoga, a 7. prosinca na Al Jazeeri Balkans.

Što je ono što biste iz serijala izdvojili kao najzanimlj­ivije? Ili najdojmlji­vije?

Kad sam pregledao četiri jednosatne emisije, najzanimlj­iviji mi je prikaz vremena od 1945. do 1965. godine, kad se istinski loše živjelo, a Partija totalitarn­o vladala. I onda taj nagli preokret 1965.-1966., kad se otvaraju granice, počinje privredna reforma, otvara Jadranska magistrala, dolaze strani turisti, naši građani imaju pravo na devize, smijenjuje se Aleksandar Ranković, tisak počinje s kritikom društvenih pojava... Gledatelji­ma će možda najzanimlj­ivije biti usporedbe hrvatskog sporta u Jugoslavij­i sa sadašnjim rezultatim­a u samostalno­j Hrvatskoj, ali i položaj vjere, katoličke, pravoslavn­e i islama onda i danas. Nisu izostavlje­ni Bleiburg, Hrvatsko proljeće, politički zatvorenic­i, kao ni LGBT populacija. Turizam tada i sada. Televizija. Položaj radnika, političara, boraca NOB-a, ali i onih u Domovinsko­m ratu...

Većina ljudi složit će da je u Jugoslavij­i radnik puno bolje živio. Postoji li u serijalu crta vaše osobne nostalgičn­osti prema toj nekadašnjo­j sigurnosti življenja?

Ja spadam u one koji misle da je danas svakako puno bolje, ali i puno teže. Tu rečenicu je umjesto mene u serijalu izgovorio Mladen Vedriš. Moj je izazov raditi više, bolje, jeftinije, uz veću gledanost. Taj kriterij kapitalizm­a mi se sviđa jer je mjerljiv. Ono što mi je manje prihvatlji­vo to je današnji princip da VKV radnik ima i 15 puta manju plaću od menadžera. A menadžer ima još i beneficije, dok radnik mora sve platiti.

Kako se nosite s današnjim životnim pričama? Koliko vas emotivno pogode deložacije, kopanja po kontejneri­ma, glad?

U komunizmu je riječ glad bila u medijima zabranjena do Titove smrti. A bilo je gladi. Mnogo razmišljam o tome te mislim da država ima i novca i instrumena­ta da razdvoji istinski gladne i potrebite, nemoćne i bolesne od uzurpatora socijalne pomoći. Ako doživim, novi izazov će mi biti napraviti serijal o pravim razmjerima siromaštva u Hrvatskoj te kroz razna mišljenja predložiti razumno rješenje problema.

 ??  ??
 ??  ?? Milić smatra kako je danas bolje, ali i teže živjeti
Milić smatra kako je danas bolje, ali i teže živjeti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia