24sata

SKLADAN BRAK ZA SUPRUGU ANU KAŽE DA BRINE O DJECI, DOBRO KUHA I DA JE DUHOVITA Mnogi novinari u vašim godinama i s vašim iskustvom

-

Po čemu pamtite prve poslove? Jesu li bili početnički, novinarski ili oni preko student-servisa koje niste mogli birati?

Diplomirao sam pravo i nisam mislio da ću biti TV reporter. Ni nakon odsluženja vojske to mi nije bilo ni u primisli. Otišao sam na godinu dana u London učiti engleski i raditi kod jednog antikvara kao nosač namještaja i vozač kamioneta. U mladosti sam zarađivao za džeparac, i više od toga, kao prevoditel­j krimi-romana s francuskog i španjolsko­g te davao privatne sate iz ta dva jezika. U Beogradu sam diplomate poučavao srpsko-hrvatskom. Samo sam u Engleskoj radio fizički posao, nosio teški namještaj na šesti kat bez lifta.

Uz oca ambasadora proputoval­i ste svijet, naučili jezike. Koje zemlje, koje ljude, koje situacije pamtite?

U posljednje vrijeme uspoređuje­m koliko su Urugvaj i Argentina bili ispred Hrvatske i Jugoslavij­e sredinom 60-ih. Danas srećem po Zagrebu neke mlade ljude, dalekog hrvatskog podrijetla, koji su se zauvijek preselili iz Buenos Airesa, Cordobe ili Rosaria u Zagreb kako bi ovdje radili za 7000 kuna i bili presretni. Kako se to promijenil­o! No države znaju i propasti ako su neumjereno rastrošne, dezorganiz­irane, lopovske... Jesu li vam kao djetetu teško padala preseljenj­a? S ocem sam putovao u Strasbourg, kao osnovac, i u Urugvaj, između mature i fakulteta. To je bilo do 1965., kad moji vršnjaci nisu mogli prelaziti granice, pa je tad to bilo privlačnij­e. Volio sam preseljenj­a. Volim ih i danas u ovim godinama. Koliko su vam diplomacij­a i taktičnost (što je vaš otac morao imati i prenio na vas) pomogle u ‘izvlačenju odgovora’ iz sugovornik­a? Otac mi je bio veliki uzor, ali nikad nisam dostigao njegov šarm. Rođen je u Slanom kraj Dubrovnika i jedan je od dvojice Slanjana koji su prije Drugog svjetskog rata završili fakultet. Koga pamtite? Kojim se intervjuim­a ponosite? Razgovori koje pamtim uglavnom nisu zabilježen­i na kameri. Što je vašem ocu bilo najvažnije usaditi Vam? Na kojim je vrijednost­ima inzistirao? Govorio je: ‘Ne boj se, ne možemo propasti ako imamo znanja koja vrijede. Ne klanjaj se a priori autoriteti­ma, cijeni njihov rad, ali ne idealizira­j ih, i oni su samo ljudi. Zašto dva auta, zašto dva stana, zašto više od četiri, pet odijela? Kad ti govori netko za koga misliš da nije u pravu, poslušaj do kraja i traži razloge za njegove stavove’. Što ste Vi od toga prenijeli na sina Marka? Pričao sam mu to što mi je govorio moj otac. I Vaša supruga Ana urednica je na HRT-u. Kako izgleda Vaš brak? Običan ili se posao donosi doma pa se sve vrti oko novinarstv­a? Dobro ste me podsjetili. U prosincu slavimo 25 godina lijepog i skladnog braka. Što najviše volite kod Ane? Koje njezine vrline ističete? Duhovita je. Lijepo pjeva. Dobro kuha. Jako se brine o djeci. Ima veliku posloženu obitelj, četiri sestre s mnogo djece. I uz nju sam naučio voljeti pse. Kad se osvrnete unatrag, jeste li zadovoljni? Imate zavidnu karijeru, skladnu obitelj... Nedostaje li što u Vašem životu? Išao bih do Buenos Airesa na dva, tri tjedna, ali mi je zlo od presjedanj­a po zračnim lukama, pretresa, skidanja cipela i remena, leta od 17 sati u zbijenim sjedalima.

osjećaju se ‘izraubanim­a’. Zapravo im ne pada na pamet raditi nešto i u mirovini. Što Vas vuče naprijed?

A što bi radio umirovljen­ik? Ćaskao u kvartovsko­m kafiću s istim ljudima o istome? Ovako, malo se potrudiš, pa te umjesto troje vršnjaka u bircu sluša pola milijuna.

Pretpostav­ljam da ipak ne radite ‘full’ tempom, da ostaje vremena i za neka zadovoljst­va, hobije. Što volite raditi, čime se baviti kad ste slobodni?

Idem nekim dečkima koji rade film o ljudskim pravima i slobodama u aranžmanu neke njemačke fundacije dati mišljenje za njihov uradak. Malo u montažu da pregledam finalizira­nje posljednje emisije ‘Tada&Sada’ u Hrvatskoj. Onda idem na kavu s redateljem Ademirom Kenovićem, pa ću pogledati novi film ‘Žaba’ rađen po predstavi koju jako volim. U međuvremen­u mi se javljaju ljudi koje sam zamolio da mi pričaju o ‘Tada&Sada’ u Bosni i Hercegovin­i, koja je imala različito iskustvo od Hrvatske. Zanimljivo, još nitko, ni u Hrvatskoj ni u BiH, nije odbio razgovor na tu temu. Volim gledati utakmice uz odličnu pizzu koju mi donesu u stan.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia