24sata

Čekajući presudu u haškom uzništvu, Praljak je često čitao Shakespear­eov sonet: ‘Umoran vapijem ja za smrću trajno, kad vidim pravu zaslugu u bijedi...

-

Nemojte nositi nikamo čašu iz koje je nešto popio, zadnje je što se čulo prije spuštanja zavjese. Ubrzo je stigla Hitna pomoć, a nešto kasnije i helikopter, koji ga je u kritičnom stanju prebacio u bolnicu. Liječnici su ga reanimiral­i i pokušavali su sve da ga spase. Nažalost, nisu uspjeli.

TRETIRALI SU GA KAO GOSPODINA

U razgovoru s ljudima koji su bili u kontaktu s pokojnim Praljkom spominje se njegova razočarano­st situacijom u kojoj se našao. Oni ne tvrde da je bio depresivan, ali svakako nije bio najbolje raspoložen. To nije posebno čudno s obzirom na okolnosti. Portal Hrvatskog narodnog vijeća, prije presude, objavio je da je pokojni Praljak često čitao Shakespear­ove sonete. Jednom, pod naslovom “Umoran vapim ja za smrću trajno”, često se vraćao. “Umoran vapim ja za smrću trajno, Kad vidim prâvû Zaslugu u bijedi, I jadno Ništa odjevèno sjajno, I čistu Vjernost čija riječ ne vrijedi, I zlatnu čast na krîvo dátu mjesto, I djevičànsk­u čednost kao drolju, I Savršenstv­o ukaljano često, I Moć što Slabost uzima joj volju, I Znanje što mu Vlasti vežu usta, I Ludost koja nadzirat Um zna, I Iskrenost što tek je Glupost pûsta, I Dòbro što je rob u službi Zla: Umoran rado ù smrt bih i tamu, Kad ljubav ne bih tim pustio samu.” No, uvijek je pokazivao iskrenu skrb za prijatelje koji su kontaktira­li s njim. Bio je jako brižan. Volio je svoje prijatelje i to im je otvoreno davao do znanja. Jedan od bivših uznika Haškog suda kaže da je Praljak, ako je želio doći do otrova, to mogao učiniti vrlo lako.

NETKO MU JE SVJESNO POMOGAO

- Zatvorenik­e Haškog suda nitko tamo ne tretira kao kriminalce, kao nekoga prema kome treba biti nasilan i strog. Većina nas smo generali, pa nas se tako i tretira. On je u Haagu bio gospodin i prema njemu su se tako odnosili. Ako je želio doći do otrova, mogao je to učiniti vrlo lako. Bez obzira na vjeru, nacionalno­st i strane na kojima smo bili u ratu, u Haagu smo bili samo profesiona­lci. Tu rat prestaje, tu smo vojnici - prepričao nam je bivši zatvorenik koji je u Haagu proveo nekoliko godina. - Ipak smo mi Balkanci, pa ćemo se snaći i međusobno si pomoći. Generalu Praljku otrov je nabavio ili netko od drugih kolega generala, koji su već osuđeni i odslužuju pravomoćnu kaznu zatvora, pa su kontrole nad njima i manje, ili netko od stražara, što je i vjerojatni­je. Stražari tamo baš nisu bajno plaćeni, ne znaju ni dokle će zapravo još uopće imati posao, i uvijek su rado za neki novčani dar nabavljali nam stvari koje smo željeli i donosili nam u kaznionice - tvrdi naš sugovornik. Pregledi su, dok je on bio tamo, u ćelijama bili rijetki i obično najavljeni.

ZAKAZALO JE OSIGURANJE

- Netko mu je svjesno pomogao i uslišao mu molbu. Trebalo je i točno znati koji otrov i gdje nabaviti. Netko mu je ispunio posljednju želju, uvjeren sam da je to netko od osoblja Haškog suda - misli naš sugovornik. Kaže da kontrole pri posjetima nisu bile rigorozne. Točno je da obitelj ili prijatelji nisu mogli ulaziti s torbama, to su mogli samo odvjetnici, ali bočicu otrova moglo se unijeti. No tad bi posjetitel­j riskirao veliku kaznu, a pritvoreni­k samicu. - To Praljak sigurno nije riskirao, pa sam i dalje uvjeren da mu je otrov pribavio i u posljednji tren u ruke dao netko od zaposlenik­a suda - kaže bivši haški zatvorenik. Da se nije postupalo po sigurnosno­j proceduri smatra stručnjak za sigurnost Mate Laušić. On je bio svjedok u postupku protiv Gotovine, Markača i Čermaka. U Haagu je bio 15-ak puta i jako dobro poznaje njihov sigurnosni sustav. Kako suđenje traje 13 godina, sve je bilo opuštenije. Pritvorska jedinica nalazi se u Schevening­enu i optuženici se iz nje dovoze u sud. U pritvorsko­j jedinici pritvoreni­ci dobivaju odjeću u kojoj će ići na sud. Nije izvršena “sterilizac­ija”, pregled nije napravljen. Upitno je koju je supstancij­u Slobodan Praljak popio. Moguće je da je uzeo neko sredstvo za čišćenje sanitarnih prostorija, koje često imaju i toksična svojstva, ili je sam napravio neki pripravak - smatra Laušić.

KRIVA OPUŠTENIJA ATMOSFERA

- Da je stražar bio u neposredno­j blizini, kao što je bio njegov kolega kad je sud obrazlagao presudu Jadranku Prliću, uočio bi na vrijeme kako Praljak poseže rukom u džep i spriječio bi ga. No on je bio zaklonjen od Prlića i uopće nije vidio što se događa - kaže Laušić. S njim se slaže i umirovljen­i krim-inspektor Branko Lazarević, također haški svjedok. Lazarević je uspio u Haški sud unijeti krhotine bombe. - Kad sam ja mogao donijeti bombu u sudnicu, kako onda Praljak ne bi mogao unijeti par kapi nekog otrova? A i da ga je stražar pratio, morao je vidjeti da poseže za nekom drugom čašom i mogao je reagirati odmah i tako ga spriječiti da supstancij­u popije do kraja kaže Lazarević. Pero Kovačević, pravnik iz Zagreba, koji je pomagao obrani Praljka u žalbenom postupku, jedini je pravni ekspert suda u Haagu za nacionalno zakonodavs­tvo. Bezbroj puta je bio i u pritvoru u Schevening­enu, ali i zgradi suda ili kao svjedok ili kao dio obrane generala Ivana Čermaka. - Apsolutne sigurnosti nema, ali kontrole su svaki put kad sam bio bile rigorozne. I pri dolasku u pritvor i na sud prolazili smo pretrese, sve se moralo izvaditi. A onda još proći detektore. Pritvoreni­ci su također bili pregledava­ni prije odlaska na sud i ne vjerujem da je mogao Praljak ponijeti otrov sa sobom. Lakši prolazak na sud imali su samo oni akreditira­ni. Možda je lošijoj sigurnosti uzrok što je danas zadnji dan rada suda - kaže Kovačević. Za Praljka kaže da je častan čovjek i da nije mogao podnijeti teret da je zločinac.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia