24sata

Shea maslac ublažit će modrice i žuljeve

SPAS ZA OZLJEDE Krema od arnike smanjit će otekline i podljeve, a bolovi u mišićima postat će prošlost uz obloge od eteričnih ulja

-

Do ozljeda najčešće dolazi zbog pretjeriva­nja u intenzitet­u treninga ili nepravilni­m izvođenjem pokreta, no uganuća, istegnuća i bol u mišićima često možete i sami (iz)liječiti. Ako bol ne odlazi ili se pogoršava, zglob otiče ili se od nekog udarca ili pada mijenja boja kože, treba stati s vježbanjem, staviti hladni oblog 10-ak minuta i držati taj dio tijela na povišenom da se smanji oteklina i bol. Zatim Arnika (brđanka) razgrađuje hemoglobin, pa sve modrice i podljevi prolaze puno brže od uobičajena tri tjedna. Naime, toliko je potrebno da se hemoglobin razgradi i da masnica od plave boje prijeđe u žutu te izblijedi - kaže fitoterape­utkinja Ksenija Krajina Pokupec. Savjetuje da uganuli zglob ili istegnutu tetivu namažete kremom na bazi gaveza, kantariona i ružmarina. Alantoin u gavezu potiče brže zarastanje kosti te smiruje tkivo nakon uganuća. Svi pripravci se mažu najmanje dva puta dnevno, a po potrebi i 5-6 puta. Melem od shea maslaca, ulja lavande ili kadulje i pčelinjeg voska koristi se za žuljeve, protiv upale i komplikaci­ja te za brže zarastanje mlade kožice. Mažite ga dva puta dnevno. Malo melema ili stavite na komad sterilne gaze ili na veći komad flastera te preko noći privijte na žulj, savjetuje Krajina Pokupec. treba što prije otići liječniku, kaže trener i psiholog Dragan Šurlan. Ako je liječnik utvrdio da nije došlo do ozbiljne ozljede, potrebno je njegovati ozlijeđeni dio tijela, a to znači mirovati i stavljati hladne obloge nekoliko puta na dan na 10-ak minuta u prvih 48 sati. Uz hladne obloge, mazanje otečenog dijela tijela i modrica kremom od arnike pomoći će umanjiti bol i oteklinu.

 ??  ?? Kod bolnih mišića preporučuj­e se topli aromatični oblog. U 500 ml tople vode dodajte 10 kapi eteričnog ulja lovora, namočite mali ručnik, dobro ocijedite i stavite na dio tijela koji treba tretirati.
Kod bolnih mišića preporučuj­e se topli aromatični oblog. U 500 ml tople vode dodajte 10 kapi eteričnog ulja lovora, namočite mali ručnik, dobro ocijedite i stavite na dio tijela koji treba tretirati.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia