24sata

PTICA TRKACICA BJEZALA PETRINJOM

Vjetar je srušio ogradu na izletištu nedaleko od grada. Emu kojeg su ondje čuvali pobjegao je i po skliskoj cesti dotrčao do centra Petrinje. Lovili su ga satima

- Piše: LUKA PACEK

Šetala sam središtem grada, uživala u prvom snijegu i odjednom sam ugledala golemu pticu kako trčara cestom.

Ispričala nam je to čitateljic­a koja je pticu snimila kako prolazi središtem Petrinje. Ona nije bila jedina koju je emu iznenadio. Oko podneva ptica se pojavila u ulici Stjepan Radića. Drugi naš čitatelj snimio je pticu dok se vozio autom, a trkačica je lagano kaskala ispred njegovog automobila.

TRČI, TRČI, TRČI

- A šta da mu radim čuje se na video snimci koju nam je poslao čitatelj. Naime, emu se okliznuo na snijegu i bljuzgi i ispružio se na cestu. No, to ga nije previše omelo, digao se i nastavio dalje svoj istraživač­ki pothvat. - Baš je poput ptice trkačice iz onog crtićarekl­a je nam je treća čitateljic­a koja je također spazila veliku pticu.

Emu je u središte Petrinje došao iz obližnjeg izletišta Korablje Tišinić. Vlasnik izletišta, s kojim smo telefonski razgovaral­i, potvrdio nam je da je emu njegov. - Jučer ujutro vjetar je srušio ogradu njegove nastambe i emu je pobjegao. U roku od nekoliko sati ograda popravljen­a, a životinja je vraćena u svoju nastambu - kratko nam je rekao vlasnik. Očito mu je bilo dosadno i ovo je bila idealna prilika za bijeg i malu avanturu.

Bljuzga i snijeg mu nisu išli u prilog jer je bilo proklizava­nja, ali kratkotraj­na sloboda je ipak bila bitnija. Vesela avantura je za pticu brzo završila, i vraćena je u svoj stalni dom. Emu je, inače, ptica trkačica smeđe boje, visoka do 1,7 m. Na snažnim, dugačkim nogama ima 3 prsta. Ženka u gnijezdo snese 18 tirkizno zelenih jaja. Mužjak leži na jajima oko 52 dana i tada se ne hrani. Emu je nekad bio raširen u Australiji. Može trčati i do 50 km na sat.

 ??  ?? PAZI PTICA Ptica se jučer oko podneva prošetala središtem grada SNIMIO
NAŠ ČITATELJ
PAZI PTICA Ptica se jučer oko podneva prošetala središtem grada SNIMIO NAŠ ČITATELJ
 ??  ?? Emu, koji može trčati do 50 km/h, zbunjeno je jurio pred autima na
snijegu
Emu, koji može trčati do 50 km/h, zbunjeno je jurio pred autima na snijegu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SNJEŽNE RADOSTI
Emu inače živi u Australiji i nije baš
ljubitelj snijega
SNJEŽNE RADOSTI Emu inače živi u Australiji i nije baš ljubitelj snijega
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia