24sata

Ona je s 11 godina dobila tešku upalu bubrega. Mjesec je dana bila u bolnici, a doktorica koja ju je liječila nije joj željela dati antibiotik­e i time završiti priču.

BOGATA ISKUSTVA Zdravlje ne treba koštati, nego se može postići aktivnim radom na sebi, ističe Nives Pandža nakon mnogih životnih pobjeda

-

Preporučil­a joj je strogu dijetu koja je trajala godinu dana, a Nives joj je na tom iskustvu danas beskrajno zahvalna. S 23 godine kao samohrana majka u prometnoj je nesreći slomila kralježnic­u, zdrobila joj se lijeva bedrena kost i imala je teški potres mozga. Kasnije je otkrivena i masna embolija, koju malo ljudi preživi. - Kad sve to doživite, kad doktori kažu vašim roditeljim­a da će biti dobro ako preživim noć, shvatite da je život dar. Na vama je hoćete li ga živjeti punim plućima ili ga gaziti na svim razinama - govori Nives. Da je zdravlje najvažnije zna i Maja (49), koja u Gombalište dolazi već godinu dana. vježbanjem. - Na vježbanje me nisu nagnali nekakvi problemi, samo sam se htjela aktivirati. Danas imam pacemaker, ali ne planiram prestati s vježbanjem. Fantastičn­o mi je i bez ovoga više ne mogu, to je kao kad idete na večer spavati ili se ujutro dignete. Tako je nama to vježbanje. Zato svi oni koji ne vježbaju neka krenu. Ne treba tražiti izgovore, govoriti koliko te sve boli. Treba se trgnuti i napraviti nešto dobro za sebe - kaže Branka koja dnevno pješači najmanje šest kilometara i ne koristi lift. prvi dan će vas boljeti mišići, drugi dan nećete moći hodati, treći dan ćete ili izmisliti nešto kako ne biste morali trčati ili nastaviti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia