24sata

VELIKI TEST ČVARAKA: SKUPLJI OD PRŠUTA

TIJEKOM PREDSTO OJEĆIH BLAGDANA BEZ POSTA MNOGI ĆE UŽIVATI U MASNOJ SLASTI

- NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Zimi često volimo posegnuti za masnijom hranom, a mnogi vole čvarke, jače stisnute, masnije, jače pečene, svatko ima svoje najdraže. Ove godine na Badnjak, koji je u hrvatskoj tradiciji ukorijenje­n kao dan posta, nemrsa i pokore, neće se postiti jer Badnjak prepušta prednost četvrtoj adventskoj nedjelji, onoj uoči Božića, koja je važna zbog intenzivni­h priprema za sam blagdan.

OSLUŠKIVAT­I IH DOK SE TOPE

O pravljenu čavraka pitali smo Vladimira Škrobu Baju. Prijašnjih godina pobjeđivao je na natjecanji­ma u topljenju čvaraka, a ove godine je zbog promicanja turistički­h sadržaja inspiriran­ih tradicijom i običajima Baranje dobio nagradu Simply The Best, koju dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija i časopis Way to Croatia. - Čvarke pravim od svinja starih oko godinu i pol, koje imaju između 220 i 250 kilograma. U Baranji se slanina za čvarke reže na trakice duge osam do deset centimetar­a koje ne smiju biti deblje od osam milimetara - rekao je Vladimir Škrobo Bajo. Dodao je da se trakice slanine stave u kotao na laganu vatru i na malo stare masti. Nakon što prokipe dvadesetak minuta, ulije se mlijeko i vatra se pojača. - Treba dobro miješati i osluškivat­i. U prvoj fazi čvarci mljackaju, potom krčkaju i na kraju šušte. Treba ‘uhvatiti’ trenutak kad su gotovi, da imaju lijepu boju, a da mast ne zagori. Najbolji čvarci, masni ili jako stisnuti, prepoznaju se po zlatnožuto­j do crvenkasto­j boji i hrskavoj strukturi - objasnio je.

ČVARCI MORAJU BITI HRSKAVI

Napomenuo je da se čvarke ne smije soliti kad se naprave jer povuku vlagu i postaju “gumeni”. Treba ih posoliti prije jela. Čuvati ih treba na hladnom, u dobro zatvorenoj posudi. U Baranji slaninu za čvarke režu na trakice, a u ostalim dijelovima na kockice. Slavonski su masniji, a drugi ih jače stisnu. Mogu biti i sasvim tanki i hrskavi poput čipsa, a takvi su mnogo skuplji od velikih i masnih. Mlijeko se čvarcima dodaje kako bi imali lijepu boju. Godinama su se mnogi bojali masnoća, pa tako i čvaraka, no opet su popularni, a preporučuj­u ih i u dijetama koje se temelje na niskom udjelu ugljikohid­rata i povećanom unosu masnoća. - Povremeno nije loše pojesti čvarke, no kao ni u svemu, ni u čvarcima ne treba pretjeriva­ti i nije ih dobro jesti svaki dan. U čvarcima ima zasićenih masnih kiselina, ali ima i dobrih oleinskih kiselina, koje nalazimo i u maslinovu ulju. Čvarke ne bi smjeli jesti oni s kroničnim zatvorom i kronični bolesnici rekao nam je nutricioni­st.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia