24sata

5 SATI VISIO ISPOD BUSA

KRIŽ Mladić se zavukao pod autobus u Beogradu. Ispao je na odmorištu Križ

-

- Ali on nije ništa htio. Promrmljao je nekoliko riječi na slabom engleskom - kaže Anđelko dodavši kako nije znao ni riječ hrvatskog. Vozač autobusa brzo je otrčao na benzinsku crpku i pozvao policiju. - Nas ostale putnike poslali su dalje na put za Zagreb, a njega su zadržali - rekao je Anđelko.

TO NIJE PRVI PUT

Po dosadašnji­m saznanjima, objavio je PUZ, radi se o 21-godišnjem državljani­nu Iraka. Kod sebe nije imao nikakve dokumente. Pružena mu je liječnička pomoć te nisu utvrđene nikakve ozljede. Direktor Čazmatrans­a Dragan Marinović istaknuo je da, nažalost, ovo nije prvi takav slučaj. - Valjda ih je netko instruirao kako to izvesti - rekao je Marinović.

Zbog natpisa “dvjesta”, koji krasi novčanicu od dvije stotine hrvatskih kuna, zadnjih se dana sve glasnije priča kako bi se ona mogla povući iz uporabe. I dok građanima jezična pogreška ne igra veliku ulogu, jezikoslov­ci se bune da natpis nije ispravan. Kažu kako je s obje strane novčanice otisnuto “dvjesta” kuna, a bilo bi ispravnije da piše “dvjesto”. Ipak, iz Hrvatske narodne banke poručili su da zasad ne razmatraju povlačenje te novčanice iz uporabe. Profesoric­a hrvatskog jezika Karla Krajčik objašnjava da nije riječ o pravopisno­j pogrešci. - Na novčanici je korišten anarhizam, odnosno zastarjeli­ca. S obzirom na to da imamo sto kuna, bilo bi ispravno da imamo i dvjesto, a ne dvjesta kuna - kaže Krajčik. Smatra da se “dvjesta” svejedno može koristiti jer je to naziv koji potječe iz staroslave­nskog. - No kroz godine se to sve manje i manje koristilo, tako da smo na kraju došli do ‘dvjesto’ - kaže Krajčik i pritom ističe da bi, prema njezinu mišljenju, najispravn­ije bilo koristiti naziv “dvije stotine”. S njom se slažu i mnogi jezikoslov­ci koji kažu da izraz “dvije stotine” ima i težinu i ozbiljnost. Spornu novčanicu od dvije stotine kuna krasi lik Stjepana Radića, poznatog hrvatskog političara te jednog od velikana hrvatske povijesti. S druge strane novčanice, na njenom naličju, otisnuti su samo neki od simbola Osijeka - Trg Presvetog Trojstva, osječka Tvrđa i zgrada sveučilišt­a. Iako prije nisu obraćali pozornost na pogrešan natpis na novčanici, Osječani se sad boje da bi njenim povlačenje­m iz optjecaja mogli izgubiti jedini hrvatski novac koji krase simboli Osijeka. No ako HNB ostane pri odluci da ne povuče novčanicu, Osječani nemaju razloga za brigu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia