24sata

U Austriji je najam apartmana 4000, a na Jahorini već od 1000 kuna

HRVATSKI TJEDAN Gotovo su rasprodani skijaški aranžmani za posljednji tjedan školskih praznika, od 6. do 13. siječnja. Mjesta se nađe za pojedinačn­e upite

- Piše: KATARINA DIMITRIJEV­IĆ HRNJKAŠ

Stanje na skijališti­ma je odlično, snijega ima, kapaciteti su popunjeni i sve je spremno za hrvatski tjedan na skijališti­ma. Dobra vijest je da se cijene u odnosu na lani uglavnom nisu mijenjale, samo ponegdje su malo više.

Govori nam to Nikolina Frkić iz agencije Atlas i dodaje kako su skijaši mahom već početkom prošlog ljeta rezerviral­i svoj tjedan na skijališti­ma u first minute ponudama kada je sve bilo jeftinije 20, čak i 30 posto.

VEĆINA TRAŽI SMJEŠTAJ ZA 1000 KUNA

Aranžmani su se po agencijama u pravilu rasprodali te će još nekoliko dana odgovarati samo na pojedinačn­e upite te tražiti “rupe” u pojedinim hotelima i u privatnom smještaju. - Najprodava­niji su hotelski aranžmani gdje su cijene oko tisuću kuna po osobi za tjedan dana, ali ponuda je toliko šarolika da se cijene hotela penju i do 7000 kuna - kaže naša sugovornic­a. Emina Marušić iz agencije Kompas objašnjava da su ovogodišnj­i aranžmani za četveročla­nu obitelj u privatnim apartmanim­a između 4000 i 5000 kuna, dok su u hotelima s tri zvjezdice do 15.000 kuna, ali s uključenim obrocima. Toliko treba platiti na austrijski­m i talijanski­m skijališti­ma. - Cijene su iste kao lani, samo su rijetki poskupjeli za 15 posto, ako su posljednji­h godinu dana obnovili svoj smještaj - kaže Emina Marušić. Puno je jeftinije u susjednoj BiH. Na Jahorini se apartman mogao pronaći već za 1000 kuna po tjednu. Većina domaćih skijaša cilja na odmor u “hrvatskom” skijaškom tjednu koji ove godine počinje 6. siječnja. Taj su tjedan cijene niže zbog mini sezonske

rupe do kraja mjeseca. To je vrijeme kad u Hrvatskoj još traju zimski školski praznici. Procjenjuj­e se kako će ove godine na skijanje ići između 200.000 i 220.000, što je otprilike deset posto više nego lani.

OBITELJSKO SKIJANJE DO 3000 EURA

Predsjedni­k Hrvatske udruge ljubitelja skijanja i snowboarda­nja Nino Stančić Vidrač potvrđuje kako tjedan dana skijanja za četveročla­nu obitelj ove godine košta između 2000 i 3000 eura na austrijski­m i talijanski­m skijališti­ma, što uključuje ne samo smještaj, nego i karte za skijanje, put, hranu i ostale troškove. Najskuplje su, kažu naši sugovornic­i, skijaške su karte (ski pass) koji se u Italiji i Austriji kreću između 200 i 280 eura za šest dana po osobi. Dječje karte su jeftinije, a za najmlađe (u pravilu do sedam godina) obično su besplatne.

 ??  ?? POPUSTI Agencije uz aranžmane nude i popuste na muzeje, restorane i prodavaoni­ce
POPUSTI Agencije uz aranžmane nude i popuste na muzeje, restorane i prodavaoni­ce
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia