24sata

11 laganih jela za odmor od blagdanski­h prejedanja

OKRIJEPITE SE Iako je slasna, blagdanska hrana iscrpljuje tijelo, zato u idućim danima birajte lagane juhe, rižota i gulaše te isprobajte moć aromatizir­ane vode i finih sokova

- Piše: DANIELA PISKAĆ

Nakon masne i teške blagdanske hrane godit će vam lagana, okrepljuju­ća jela s povrćem. Uživajte u maštovitim povrtnim salatama koje sadrže vrijedne tvari i čiste tijelo od toksina. Ispecite bijelo meso, piletinu ili puretinu, skuhajte brokulu i cvjetaču, začinite ih kvalitetni­m ekstra djevičansk­im maslinovim uljem, limunovim sokom te obogatite orašastim plodovima i sjemenkama, ali i svježim lišćem salate.

SAMO NEKA JE TANJUR ŠTO ŠARENIJI

Umjesto mesa možete koristiti i pečeni file ribe narezan na komadiće, a lagane salate možete obogatiti i komadićima prepečenog kruha, grahom, kukuruzom ili slanutkom iz konzerve. Odličan dresing za salate je i jogurt začinjen koprom, a nisu naodmet ni sjeckani peršin i celer koji također potiču detoksikac­iju. Nakon blagdanski­h mesnih pečenja prijat će vam i lagana jela s rižom i tjestenino­m te kuhanim krumpirom. Kombiniraj­te ih s pirjanim povrćem, nemasnim mesom ili ribom. Punite tjesteninu poput kanelona povrćem, skuhajte rižoto s piletinom, ribom, povrćem ili gljivama, napravite ukusne složence od kuhanog krumpira... Ako vam je dosadilo meso, inspiriraj­te se vegetarija­nskom prehranom i “pojačajte” povrtna jela seitanom ili tofuom. Uvrstite u vaša jela što više zelenog lisnatog povrća – špinata, kelja, blitve... I povrće iz woka uvijek je dobra ideja, prepržite ga, dodajte malo soja umaka i začina te poslužite s kineskim rezancima ili rižom. Luk, celer, hren i cikla povrće je koje potiče prirodnu detoksikac­iju i regeneraci­ju organizma, stoga uz jela nije naodmet poslužiti, primjerice, salatu od cikle i hren umak. U prehranu uvrstite i fermentira­ne mliječne proizvode koji sadrže probiotike jer će oni ubrzati “uspavanu” probavu. Jela na žlicu, juhe i variva okrijepit će organizam te pospješiti unos tekućine koji je neophodan u borbi protiv toksina. Osim povrća, i voće je idealno je za detoksikac­iju, stoga i zimi uživajte u voćnim salatama. Za neodoljiv klasik pomiješajt­e kriške jabuke, naranče i banane, prelijte ih medom i pospite cimetom.

DOMAĆA AROMATIZIR­ANA VODA POMAŽE

Sokovima, čajevima i vodom potrebno je dnevno unijeti oko dvije litre tekućine kako bi se tijelo što bolje čistilo od toksina. Pijte obilje vode, a i prirodni voćni i povrtni sokovi odličan su odabir jer istodobno osiguravaj­u potrebnu tekućinu, ali i brojne mikronutri­jente i fitokemika­lije koje pogoduju detoksikac­iji. Korisna je i aromatizir­ana detoks voda. Iscijedite u vodu citruse - limun, naranču, limetu, grejp, ili dodajte u vodu ploške citrusa, ostavite da odstoji i poboljšat će okus, ali i pomoći u izbacivanj­u toksina iz tijela.

 ??  ?? TJEŠI, KRIJEPI, LIJEČI... Juha, osobito pileća, dokazani
je saveznik u borbi protiv viroza i prehlada te idealna
pomoć kod dehidracij­e
TJEŠI, KRIJEPI, LIJEČI... Juha, osobito pileća, dokazani je saveznik u borbi protiv viroza i prehlada te idealna pomoć kod dehidracij­e
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia