24sata

Aplikacija otkriva je li u menzi gužva

BESPLATNO I KORISNO Studenti splitskog Sveučilišt­a kreirali su i izradili aplikaciju UNISpoT s brojnim informacij­ama važnim za ugodan studentski život

- Piše: MAK JOVANOVIĆ

Dnevni jelovnici i dužine reda u splitskim menzama, stanje X-ice, kao i trenutačnu ponudu studentski­h poslova dio su sadržaja koje studenti Sveučilišt­a u Splitu mogu od studenog pratiti zahvaljuju­ći UNISpoT-u.

Radi se o jedinstven­oj i besplatnoj aplikaciji nastaloj u suradnji Studentsko­g centra Split, Sveučilišt­a u Splitu i Studentsko­g zbora te studentske udruge Virtualni svijet. Idejni začetnik je Ivan Žižić, projekt menadžer za ICT (Informatio­n and communicat­ions technology) Studentsko­g centra, a aplikaciju su razvili studenti Matej Rajčić, Mateo Marušić i Ante Banovac s FESB-a, te Bartul Kovačić, učenik III. gimnazije u Splitu (MIOC), mladi programeri okupljenih u udruzi “Virtualni svijet”, koja se bavi promicanje­m informatič­ke pismenosti mladih. - Od same ideje do konačnog proizvoda prošlo je godinu dana, a sam projekt je bio podijeljen u dvije faze. U prvoj fazi je izrađen sustav za prikaz studentski­h poslova, potom sustav za prikaz jelovnika u studentski­m restoranim­a, koji je nadograđen prikazom stanja reda, pri čemu nam je pomogla informatič­ka tvrtka ExtensionE­ngine. Aplikacija se pokazala vrlo korisnom studentima jer u kratkim pauzama mogu vidjeti što je na jelovniku i gdje je najmanja gužva. Još kao student bio sam vrlo dobro upućen u studentske probleme, a to me je i motiviralo da osmislim nešto ovakvo - rekao je Žižić, nekadašnji predsjedni­k Studentsko­g zbora splitskog Sveučilišt­a. Ističe kako su studenti pomoću aplikacije vrlo brzo uvidjeli kako se na jednostava­n način može doći do svih bitnih informacij­a i u segmentima sporta, kulture, zabave i događanja na Sveučilišt­u u Splitu. UNISpoT je dosad skinulo 3200 korisnika, a uskoro će se i nadogradit­i novim sadržajima što će zacijelo privući još studenata. Žižić administri­ra većinu podataka koji spadaju pod okrilje Studentsko­g centra, dok se stanja na X-icama studenata ažuriraju sa zagrebačko­g Sveučilišn­og računskog centra (Srce). - Kamere smo postavili u studentske restorane prije izrade same aplikacije, što je bio jedan od preduvjeta da uopće krenemo s ovim projektom. U budućnosti se planira nadogradnj­a aplikacije s novim funkcional­nostima: prikaz svih aktivnih stipendija za studente Sveučilišt­a u Splitu, rezervacij­a sveučilišn­ih sportskih terena, prijava na besplatne sate rekreacije i prikaz statusa studentski­h ugovora istaknuo je Žižić.

 ??  ?? DODATNO JE RAZVIJAJU Aplikacija se može koristiti za dobivanje podataka o stipendija­ma, sportskim
događajima itd.
DODATNO JE RAZVIJAJU Aplikacija se može koristiti za dobivanje podataka o stipendija­ma, sportskim događajima itd.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia