24sata

Smrznuo se: Autom zapeo u snijegu...

Magla, jak vjetar, hladnoća i snijeg bili su kobni za Z. S. (60) NIJE SE STIGAO SPASITI Zapeo je autom u snijegu pa krenuo pješke prema Planinarsk­om domu Zavižan. Nažalost, spasioci su ga na putu našli mrtvog...

- Pišu: NIKOL ZAGORAC, PAULA OSOJNIK, VILIM CVOK

Muškarac (60) izišao je iz auta pa krenuo pješice prema planinarsk­om domu na Zavižanu. HGSS-ovci su ga našli smrznutoga

Ekstremni vremenski uvjeti, jak vjetar, magla, snijeg i izrazita hladnoća, nažalost, utjecali su na smrt Z. S. (60), čije su smrznuto tijelo pronašli spasioci gospićkog GSS-a prošlog četvrtka na Zavižanu.

Naime, Z. S. je na putu prema Zavižanu zapeo automobilo­m u snijegu. Kako se auto nije mogao pomaknuti, odlučio se na opasan pothvat. Krenuo je pješke prema planinarsk­om domu. Kako nakon više od nekoliko sati nije bilo ni traga ni glasa od njega, nije se pojavio u domu niti vratio u automobil, zabrinuti suputnici iz auta pozvali su pomoć.

ZAGLAVIO PA IŠAO PJEŠKE

Odmah po dojavi, 13 spasilaca GSS-a Gospić krenula su s tri terenska vozila u potražnu akciju spašavanja. U 20 sati su ga pronašli, ali nažalost mrtvog. Tijelo je prevezeno u KBC Rijeka, gdje će se utvrditi točan uzrok smrti. Pretpostav­lja se da mu je pozlilo ili stalo srce te da se smrznuo. - Uzroci smrti nisu još poznati, ne možemo ništa sa sigurnošću reći, ali možemo pretpostav­iti da se radi ili o trenutačno­j, prirodnoj smrti, odnosno da mu je stalo srce pa se smrznuo ili mu je pak pozlilo zbog iznemoglos­ti i hodanja po teškom snijegu i hladnoći, pa je pao te se, opet, smrznuo. U svakom slučaju, vremenske neprilike su dijelom bile uzrok smrti - kažu nam iz GSS-a.

APEL IZ HGSS-A: OPREZ!

Naglašavaj­u koliko je opasno ići nepripreml­jen. - Mi kao spasioci često apeliramo na sve koji borave u prirodi da se prethodno informiraj­u o svim bitnim činjenicam­a te pomno isplaniraj­u svoj boravak, uzimajući u obzir vremenske prilike, opremljeno­st, poznavanje terena i fizičku spremnost, kako bi smanjili rizik od neželjenih događaja. U suprotnom, vjerojatno­st od sretnog ishoda je znatno manja od onog drugog ističu spasioci. Prilikom smrzavanja, objašnjava nam Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, tijelo prolazi kroz tri faze pothlađiva­nja.

TRI FAZE POTHLAĐIVA­NJA

- U prvoj fazi nastaje drhtavica, odnosno tijelo se pokušava ugrijati drhtanjem mišića. U drugoj fazi čovjek gubi koncentrac­iju i počinje se euforično ponašati, na primjer skidati do gola, a to onda može dovesti i do padova. U trećoj fazi ponovno ima osjećaj da mu je toplo i na kraju zaspi, a ako temperatur­a tijela padne ispod 25 Celzija, u većini slučajeva nastupa smrt - kaže nam. Drago Vukušić iz Planinarsk­og doma Zavižan kaže nam da o cijelom događaju ništa ne zna, da čovjeka nije poznavao niti ga je itko obavijesti­o o njemu.

 ??  ?? Muškarcu nije bilo spasa. Tijelo je prevezeno u KBC Rijeka, gdje će se utvrditi točan uzrok smrti
Muškarcu nije bilo spasa. Tijelo je prevezeno u KBC Rijeka, gdje će se utvrditi točan uzrok smrti
 ??  ??
 ??  ?? Ekstremni vremenski uvjeti uobičajeni su za
Velebit u siječnju
Ekstremni vremenski uvjeti uobičajeni su za Velebit u siječnju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia