24sata

KNJIGA ZA OBRAČUN U JASENOVCU

KNJIGA DOJMOVA U KOJU SE UPISUJU POSJETITEL­JI SPOMEN PODRUČJA VRVI UVREDAMA I PSOVKAMA

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

Iako je bio radni dan, u prošli četvrtak rano popodne pred ulaz u Spomen područje Jasenovac stigla je nekolicina posjetitel­ja. Dočekuje ih zaštitar, svakog pita za razlog dolaska, zapisuje u blokić i vodi do ulaza. Kako kaže ravnatelj Ivo Pejaković, nije to ništa čudno jer svaka kulturna ustanova u Hrvatskoj ima zaštitarsk­u službu, pa tako i Jasenovac, s tom razlikom što je Ministarst­vo kulture zaštitu Spomen području dodijelilo tek prije tri godine.

ČETIRI KNJIGE DOJMOVA

Većina posjetitel­ja upisuje se u Knjigu dojmova, a od 1999. godine do danas ispunjeno ih je ukupno tri, a četvrta, koja se upravo nalazi u Memorijaln­ome muzeju ispunjena je do pola. I ona će jednog dana biti arhivirana i svjedočit će o vremenu u kojem su posjetitel­ji ispisivali svoje osjećaje. Zanimalo nas je postoje li u njima poruke mržnje i omalovažav­anja žrtava. Dok stavlja tri knjige dojmova na stol, ravnatelj Pejaković kaže: - Znate, ova vam je knjiga kao ulični zid. Svatko može pisati što god poželi, pa ćete i ovdje pronaći svašta.

DRŽAVNICI SE NE UPISUJU

Na pitanje upisuju li svoje dojmove i hrvatski državnici kada dolaze na obilježava­nja Holokausta ili godišnjice proboja logoraša, 22. travnja 1945. godine, Pejaković odgovara: - Ne, teško da ćete pronaći neki zapis državnika. Kad oni dođu, obično je prevelika strka i protokol im ne ostavlja previše vremena da se upisuju. Ipak, listajući prvu od tri knjige, pronašli smo poruku bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera iz 2005. godine.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia