24sata

Želimo novu svemirsku utrku, rekao je Elon Musk nakon što je njegova kompanija SpaceX na prvi povijesni let poslala Falcon Heavy, najjaču raketu na svijetu.

-

Musk se nada da će novi uspjeh njegove kompanije otvoriti poglede na ono što je moguće te potaknuti druge tvrtke i kompanije da kažu: “Ovo možemo i mi”, osobito kad se uzme u obzir da je SpaceX to napravio vlastitim novcem. Iako bi u budućnosti lansiranja ovom grdosijom trebala stajati oko 90 milijuna dolara, Musk je rekao da ih je put do toga stajao više nego što su mislili - raketa ih je stajala više od pola milijarde dolara. - Triput smo pokušali ugasiti Falcon Heavy program jer smo otkrivali kako je ovo puno teže od očekivanja - rekao je Musk u utorak. No njegova raketa otvara novo doba istraživan­ja svemira. Stajat će trećinu onoga što naplaćuju rivali, a u orbitu može ponijeti dvostruko teži teret - čak 64 tone. Za razliku od ostalih, Muskova se vraća kući, a to su pokazali i na probnom letu. Raketa je nastala

spajanjem tri Falcon 9 potisnika, kojima i sad šalju satelite i opremu u svemir. Dva su se potisnika nakon lansiranja savršeno sinkronizi­rano spustila na platforme na kopnu, dok se treći potisnik, koji je ponio električni auto, razbio u moru jer mu se nisu uključila dva od tri motora i nije mogao dovoljno usporiti. Recikliran­im raketama spuštaju cijenu lansiranja jer ih moraju tek reparirati i pripremiti za novi let. Ove godine planiraju početi s letovima koji će biti svakih tri do šest mjeseci, a to bi mogao biti veliki udarac za konkurenci­ju. - Falcon Heavy može sve što poželite - rekao je Musk i istaknuo kako bi mogli direktno do Plutona ili dalje. Uz dva ili tri pripremna leta do orbite zbog goriva mogli bi vratiti ljude na Mjesec. Osim spektakula­rnog leta, jednaku pozornost plijenio je i teret. U teretni prostor stavili su crveni Teslin Roadster, a za volanom kabrioleta sjedio je Starman, lutka odjevena poput astronauta koja je imala najbolji pogled na naš planet. No Starman je nastavio svoj vječni put kroz svemir jer će auto ostati u orbiti oko Sunca, na kojoj će proći i pored Muskova životnog cilja - Marsa. Nakon lansiranja Musk je rekao da se bacaju na razvoj BFR-a, divovske rakete koju također planiraju reciklirat­i. Njezin let mogao bi uslijediti već za tri do četiri godine.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia