24sata

Zapalio kuću zbog kanabisova ulja, našli mu plantažu

RASKRINKAO GA POŽAR Nakon intervenci­je vatrogasac­a policija je u kotlovnici kuće pronašla 37 stabljika indijske konoplje

- Piše: IVANA KOVAČIĆ

Vidjeli smo puno policije i vatrogasce, ali nije bilo dima, rekli su nam susjedi iz zagrebački­h Gajnica, gdje je policija došla zbog dojave o požaru kuće. Ubrzo nakon dolaska u Kozjačku ulicu, vatrogasci su ugasili manji požar. Policija je utvrdila kako ga je najvjeroja­tnije prouzročio T. B. (39), kad je u kotlovnici kuće zagrijavao benzin i marihuanu na električno­m štednjaku. Zbog toga su odlučili pretražiti i ostatak kuće.

LAMPE, VENTILATOR, VAGA

Tijekom pretrage pronašli su 37 stabljiki indijske konoplje, 38 grama sušenih vrhova i bočicu ispunjenu uljem kanabisa. Uz to, pronašli su i cijeli sustav za uzgajanje, sušenje i preprodava­nje marihuane, kao što su UV lampe, ventilator i digitalna vaga. - Nismo znali da se nešto takvo događa u susjedstvu - rekla je susjeda i dodala kako se ni u jednom trenutku nije osjetio miris kanabisa iako se u požaru zapalilo nekoliko stabljiki.

CIJENA I DO 15.000 KUNA

Zbog načina na koji je muškarac uzrokovao požar može se pretpostav­iti da je pokušao proizvesti još jednu dozu ulja konoplje. Inače se na 500 grama marihuane može proizvesti oko 60 mililitara ulja. Na crnom tržištu 60 ml ulja može se prodati i po cijeni od 15.000 kuna. Benzin se u tom slučaju najčešće koristi kao otapalo za ekstrakcij­u THC-a. Kanabis inače koriste kao terapiju kod neurološki oboljelih pacijenata, poput multiple skleroze ili za pacijente oboljele od raka. Kanabis na pacijente djeluje tako što im opušta mišiće te olakšava bolove i mučninu. Od ljeta 2017. godine kanabisovo ulje prvi put je dostavljen­o u gradske ljekarne u Zagrebu, ali cijena ulja i dalje je bila preskupa za većinu oboljelih građana. Upravo zbog toga prodaja na crnom tržištu se nastavila. Kako je sve na crno, pacijenti često ne znaju kakvu kvalitetu ulja dobivaju od prodavača. - Treba biti vrlo oprezan kod korištenja takve vrste terapije.

PRODAJA NA CRNOM TRŽIŠTU

Neki spojevi te biljke mogu poboljšati neke određene simptome, i to samo u smislu suportivne terapije koja ne djeluje na samu malignu bolest - navode iz Zavoda za internisti­čku onkologiju KBC-a Zagreb. Je li muškarac koji je proizvodio ulje u kotlovnici imao neke od bolesti neće biti poznato do završetka istrage, ali ne bi bio prvi slučaj u kojem oboljeli zbog skupoće sam odluči proizvesti kanabisovo ulje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia