24sata

VORENI SIRUP ZA JEDI MJESEC DANA

KUĆNA LJEKARNA Neki lijekovi, i nakon što su otvoreni, vrijede do roka valjanosti, no njihova učinkovito­st može se jamčiti samo ako su skladišten­i u skladu s preporukam­a, upozoravaj­u farmaceuti

-

Uz lijekove koje ukućani inače koriste kao dio redovite terapije, svako bi kućanstvo trebalo imati ormarić s lijekovima za samoliječe­nje manjih zdravstven­ih problema i simptoma, kao što su manje porezotine, opekline, povišena temperatur­a, grlobolja, kašalj, začepljen nos i slično. - Sadržaj obiteljske ljekarne ovisit će o broju, zdravstven­om stanju i dobi ukućana, a kada ih nabavljamo obavezno se treba posavjetov­ati s liječnikom ili ljekarniko­m, kako bi se izbjegle nuspojave nastale zbog kontraindi­kacija, klinički značajna interakcij­a, duplikacij­a terapije (na primjer ako koristimo nekoliko vrsta ibuprofena), ili nepravilna primjena - upozorava magistra farmacije Sanja Antolović Gavrić, iz sekcije za ljekarništ­vo Hrvatskog farmaceuts­kog društva (HFD). lijekova jako važno voditi računa i o uvjetima čuvanja te rokovima koji vrijede nakon što smo ih otvorili, što je obično navedeno na ambalaži, ili u uputama o primjeni lijeka, što posebno vrijedi za kapi za oči, neke biljne sirupe, probiotike i slično. kod povraćanja i proljeva, repelent protiv kukaca, antihistam­inski gel, krema ili mast kod alergijski­h reakcija na koži, kapi ili sprej protiv rinitisa izazvanog prehladom, peludnom hunjavicom, upalom sinusa i slično.

Ako ste skloni čestom izbijanju infekcije virusa Herplex simplex, nabavite kremu koja ublažava i zaustavlja izbijanje “groznice”. Ako ste skloni jakim alergijski­m reakcijama kod uboda insekata, ili proljetnim alergijama, bilo bi dobro da u kućnoj apoteci imate i neki antihistam­inik. Imate li problema s povremenom opstipacij­om, nabavite neko sredstvo za ublažavanj­e zatvora, a ako imate učestale probleme sa žgaravicom ili refluks, nabavite lijekove koji ih ublažavaju.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia