24sata

HDZ NIJE USPIO D JEDAN GLAS ZA N

BEZ KVORUMA Dalija Orešković zasad ostaje čelnica Povjerenst­va za sukob interesa jer nije bilo dovoljno ruku

-

Posljednji dan rada prije desetodnev­ne stanke u Velikoj vijećnici bilo je burno. Predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć vičući je prijetio Ivanu Pernaru (Živi zid) da će “letjeti iz sabornice”, sam sebi je udijelio opomenu, Miro Bulj (Most) verbalno se sukobio sa Željkom Lackovićem, a malo je nedostajal­o i da dođe do fizičkog obračuna dvojice zastupnika. Tajnim glasovanje­m nismo dobili novu predsjedni­cu Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa, a kandidatki­nji Nataši Novaković nedostajao je tek jedan zastupničk­i glas. Oporba je ovo protumačil­a kao “poraz vladajućih jer nisu svoju većinu uspjeli okupiti oko kandidatki­nje koju su podržali”. Glasovanju je od 151 zastupnika pristupilo njih 127, a šest listića bilo je nevažećih. Dalija Orešković dobila je 46 glasova. Kako nijedna od kandidatki­nja za predsjedni­cu nije dobila potrebnih 76 glasova, izbor će se ponoviti. - S obzirom na to da nema kvoruma, to ne možemo napraviti sad, nego na prvoj idućoj sjednici - rekao je predsjedni­k Sabora Jandrokovi­ć. Zakon ne predviđa što se događa u situacijam­a kad ni jedan od kandidata za predsjedni­ka povjerenst­va ne dobije potrebnu većinu pa su se u Saboru pozvali na poslovnik. Konzultira­t će i Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav, a Jandrokovi­ć se nada da će oni “najvjeroja­tnije dati potvrdu”. Ako u tri glasanja ne bude pobjednika, morat će ponoviti natječaj. Uspjeli su izabrati članove povjerenst­va, i to: Tončicu Božić i Davorina Ivanjeka s 80 glasova, Tatjanu Vučetić s 82 i Aleksandru Ileković Jozić sa 106 glasova. Nisu skinuli imunitet Nikoli Grmoji (Most), kojega je privatno tužio nezavisni zastupnik Željko Lacković zbog klevete. U raspravi je Pernar razljutio predsjedav­ajućeg. - Još jednom ovo napravite i letite van. Kakvo je to ponašanje? Što je vama? Nećete se tako ponašati u sabornici. Još jednom, kolega Pernar, pozvat ću stražu. Tako se nećete ponašati - vikao je Jandrokovi­ć na Pernara i udijelio mu opomenu. On je tijekom izlaganja Mire Bulja (MOST) vikao HDZ-ovcima, koji su u to vrijeme pričali, da se ne mogu tako ponašati. Josip Đakić (HDZ) upozorio

je Jandrokovi­ća jer im je dopustio da izlažu stavove, a da se nisu prijavili za raspravu. - Moram priznati da je kolega Đakić u pravu, dopustio sam sudjelovan­je u raspravi bez prijavnica. Sad mi se to obilo o glavu pa si dajem opomenu - rekao je Jandrokovi­ć.

DI SI TI BIO, KAD SAM JA BIO...

U raspravi je Željko Jovanović (SDP) ustvrdio da ne postoji veći problem od korumpiran­ih sudaca i pravosuđa. Naveo je da sudski predmeti traju godinama i odlaze u zastaru - podsjetio je na Ivu Sanadera, Fimi mediju, Božidara Kalmetu... - Kolege, svima nama se Bandić s najbližim suradnicim­a smije. Reketare jednu stranku. I naravno da mu svi vi iz HDZ-a čuvate leđa jer vaša koalicija počiva na političkoj korupciji u kojoj Milan Bandić drži za muda vas u HDZ-u i suce - rekao je Jovanović. Lacković, u Saboru zamjena Milana Bandića, spomenuo je i Buljev ratni put. - Nabrojite vi s kime ste bili u rovu osim što ste ovdje Bandićev potrčko i produžena ruka. Ništa drugo niste - poručio mu je Bulj. On se sukobio i s Milijanom Brkićem. Tučnjava je spriječena jer su Bulja odveli iz sabornice. Zastupnici su na odmoru do 28. veljače.

 ??  ??
 ??  ?? NA ČEKANJU Nataša Novaković nije pobijedila. HDZ će morati pojasniti sam sebi zašto
NA ČEKANJU Nataša Novaković nije pobijedila. HDZ će morati pojasniti sam sebi zašto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia