24sata

SPLITSKA DAMA S MAČEM

NEMA JOJ RAVNE Paula je već s 14 godina prvi put postala seniorska prvakinja Hrvatske

- Piše: TOMISLAV GABELIĆ

Mnogi sportaši su posve slučajno izabrali sport koji ih je kasnije proslavio, a jedan od primjera je i Splićanka Paula Jukić (19). Nakon što je zbog mononukleo­ze morala odustati od tenisa, prebacila se na mečevanje.

- Trener Dino Šourek me pozvao da se okušam. Čim sam ušla u dvoranu, bila je to ljubav na prvi pogled. Odmah sam osjetila da je to sport za mene i da ću mu posvetiti cijeli život – otkrila nam je simpatična Paula i dodala: - Odmah mi svidjela ta elegancija, graciozna tijela u lijepim odijelima, dinamika... Mnogi mačevanje smatraju gotovo isključivo muškim sportom, no to su samo davno nametnute predrasude. Mačevanje je jednako i ženski sport. Nekome možda čudan ili neobičan, za mene prekrasan.

MAČEVANJE NIJE MUŠKI SPORT, TO SU DAVNO NAMETNUTE PREDRASUDE. JEDNAKO JE TO I ŽENSKI SPORT, REKLA JE MLADA PAULA JUKIĆ

Paula je odmah pokazala da u njoj leži veliki talent, nakon nekoliko godina intenzivno­g vježbanja zadivila je sve s tri zlata na državnom prvenstvu. S jedva 14 navršenih godina postala je kadetska, juniorska i seniorska državna prvakinja!?

U Hrvatskoj je odavno broj jedan, a odnedavno je ušla i u top deset svjetskih juniorki.

‘GLAVA’ JE PRESUDNA

- Za sada sve ide po planu, Paula je trenutačno osma na rang listi, a pred nama su još zadnji turnir Svjetskoga kupa te EP i SP. Cilj nam je dodatno napredovat­i i ući u krug kandidatki­nja za medalju – kaže Paulin trener Dino Šourek. Iako je u mačevanju već deset godina, Paula je tek na početku mačevalačk­e karijere jer se u ovom sportu najbolji rezultati postižu u zrelijoj dobi. - Aktualni svjetski prvak je osvojio zlato u 41. godini, tako da za mene ima još itekako vremena. Teško je reći koliko će me mačevanje ‘držati’, jer kod nas baš i nisu uvjeti kao recimo u Italiji ili Francuskoj, gdje je taj sport na puno većoj razini. Nadam se da ću dugo ostati u mačevanju jer pri postizanju vrhunskih rezultata dominiraju iskustvo i koncentrac­ija, i zbog toga ga često uspoređuju sa šahom, samo što je u mačevanju jako važna i fizička komponenta. U mačevanju je cilj nadmudriti protivnika, odvući mu pozornost, biti nepredvidi­v, a za to je potrebna i mentalna i tjelesna snaga. Mačevanje je zbog zaštitnih odijela i maski danas posve bezazlen sport, no nije tako bilo baš uvijek. - Prije se mačevalo zbog časti ili tijekom sukoba. Mi smo danas puno slobodniji, napadamo, riskiramo, ali da s druge strane stoji pravi mač i da nemam zaštitu, tri puta bih promislila prije nego što bih se usudila krenuti u napad. Čudno mi je i nepojmljiv­o da se netko mačem borio za život. Paula je studentica prve godine splitskog Kineziološ­kog fakulteta i svakodnevn­o se bori uskladiti obaveze. Ujutro je u teretani, potom na fakultetu, popodne je trening mačevanja, a vikendima putovanja.

UČENJE NA PUTOVANJIM­A

- Na svakom fakultetu se moraš potruditi, ali s obzirom na to da se ja bavim sportom, onda mi je nekako lakše na Kineziolog­iji. Za sada mi ide dobro, prezadovol­jna sam, iako mi putovanja oduzimaju jako puno vremena.

“ČUDNO MI JE I NEPOJMLJIV­O DA SE NETKO PRIJE U POVIJESTI MAČEM BORIO ZA VLASTITI ŽIVOT” zaštitna odijela i maske danas sprečavaju ozljede mačevalaca

“MOŽE SE DUGO NATJECATI U MAČEVANJU, NA ZADNJEM SP-U ZLATO JE OSVOJIO 41-GODIŠNJAK” Paula zna da se najbolji rezutati u njezinu sportu ostvaruju u zrelijoj dobi

‘CILJ JE NADMUDRITI PROTIVNIKA, ODVUĆI MU POZORNOST I BITI NEPREDVIDI­V’

 ??  ??
 ??  ?? U HRVATSKOJ NITKO
NIJE STRADAO
ZAŠTITNA MASKA je od inoksa, a meačevalač­ko odijelo načinjeno je od kevlara. U Hrvatskoj se danas mačevanjem bavi oko 500 ljudi.
OD PRVIH OI 1896. JE U PROGRAMU
MAČEVANJE ima tri discipline - floret, mač i sablju....
U HRVATSKOJ NITKO NIJE STRADAO ZAŠTITNA MASKA je od inoksa, a meačevalač­ko odijelo načinjeno je od kevlara. U Hrvatskoj se danas mačevanjem bavi oko 500 ljudi. OD PRVIH OI 1896. JE U PROGRAMU MAČEVANJE ima tri discipline - floret, mač i sablju....

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia