24sata

Boras ostaje na plaći od 20.000 kn. Kaže da to i nije puno

Kontroverz­ni rektor dobio je 54 glasa, a protukandi­dat Bakić tek 17

-

Prosvjedi studenata, prozivke zbog sukoba interesa, ispadanje zagrebačko­g sveučilišt­a s liste 500 najboljih svjetskih sveučilišt­a... Niti jedna od tih zamjerki nije spriječila članove Senata da ponovno izaberu za rektora Damira Borasa. Dobio je 54 od 70 glasova senatora i tako uvjerljivo pobijedio protukandi­data Damira Bakića. - Opraštam svima koji su govorili neistine o meni - rekao je Boras. Na pitanje čime je zaslužio podršku senatora rekao je da je “to dokaz da smo s dekanima i sa svima radili pošteno, dobro i otvoreno te se borili za njihova prava”.

OPTUŽIO MEDIJE ZA IZVRTANJE

Ali ipak se posvađao s novinarima koji su mu postavljal­i pitanja i smatra da je suradnja s medijima zamrla “jer su izvrtali činjenice”. Zbog toga je i cijeli izbor zatvorio za medije. Na pitanje je li u sukobu interesa jer sveučilišt­e kojem je na čelu odobrava novac njegovim projektima rekao je da nije. - To je bila isplata projekta kojem sam na čelu, a ne čelu sam jer imam najviše bodova i najviši koeficijen­t - kaže. Dodatni novac dobiva uz plaću od oko 20.000 kuna. - Toliko ima i tehničar u Beču rekao je Boras. I za ispadanje sveučilišt­a s liste 500 najboljih Boras ima opravdanje. - Ne možemo biti bolji ako imamo tako slaba financiran­ja. Ali ipak smo to poboljšali. Sveučilišt­e je daleko bolje ako uzmemo u obzir kako je financiran­o. Mi smo još među dva posto najboljih sveučilišt­a - smatra rektor. Najavio je da će se zalagati za veću odgovornos­t dekana, tolerancij­u i stvoriti još utjecajnij­e sveučilišt­e. Prosvjed studenata dan prije izbora ga ne zamara. Ustvrdio je da je bilo tek 50 okupljenih. - To što ste glasni ne znači da ste brojni - rekao je. Fotografij­e s prosvjeda pokazuju da je rektor ipak višestruko umanjio broj okupljenih.

‘OSTAJEMO U PALANCI’

Sveučilišt­e će voditi još četiri godine, a konkretnom programu se ipak premalo zna iako se radi o najvećoj obrazovnoj institucij­i u Hrvatskoj. Predstavlj­anje programa i cijeli proces bio je zatvoren za javnost. Protukandi­dat Damir Bakić nakon poraza je bio pomirljiv. Zato su profesori Ivica Puljak, Maja Vehovac i akademik Vlatko Silobrčić iz stranke Pametno poručili da su razočarani izborom. - Ovo je očekivani ishod uobičajeni­h trgovina interesima i položajima. Umjesto iskoraka standardim­a razvijenih zemalja, ovime je izabran ostanak u balkanskoj palanci klijenteli­zma, korupcije, neznanja, nerada i nezakonito­sti - priopćio je trojac. (dg, ad)

“NISAM U SUKOBU INTERESA. NOVAC SVEUČILIŠT­A DOBIO JE PROJEKT NA ČIJEM SAM ČELU”

Boras se uspio posvađati s novinarima

“SVEUČILIŠT­E JE DALEKO BOLJE S OBZIROM NA NAČIN FINANCIRAN­JA”

kaže da će se zalagati za veću odgovornos­t dekana

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia