24sata

MAMICE, HVALA TI

BUBREG ZA SINA IVANA (8)

- Piše: ŽELJKO RUKAVINA

Dječak,nad čijim je životom strepila cijela Hrvatska,nakon presađivan­ja majčina organa stiže doma

Sretan sam što mi mama neće više morati davati dijalizu i što ću uskoro izaći iz bolnice i otići kući. Jedva čekam da se poigram s bratom i da vidim bake i djedove. Zaželio sam se doma - rekao je Ivan Sabol (8). Dječak s čakovečkog područja leži na Pedijatrij­skoj klinici u Padovi, gdje mu je u utorak presađen mamin bubreg. Majka Kristina Sabol (30) je nakon uspješne transplant­acije bubrega u petak napustila bolnicu. Sada zajedno sa suprugom Draženom (47) svaki slobodan trenutak provode uz sinov krevet. Hrabra majka govori kako je presretna što je Ivanov organizam prihvatio njezin bubreg i sada sve ide u najboljem smjeru. Početkom idućeg mjeseca, otac će se vratiti u Hrvatsku u obiteljsku kuću u naselju Palovac na širem čakovečkom području.

ŽIVOT ĆE MU BITI LAKŠI

Majka će ostati u unajmljeno­j garsonijer­i koja se nalazi 200-tinjak metara od Pedijatrij­ske klinike gdje bi Ivan trebao ostati još osam tjedana, te će vrijeme provoditi uz svog starijeg sina. - Ne mogu opisati riječima koliko sam sretna što je transplata­cija bubrega uspjela, jer će napokon Ivanov život biti kud i kamo lakši – govori nam presretna majka glasom koji potvrđuje svu sreću i radost pozitivnim ishodom koji je sinkronizi­rano izveden u dvije klinike. Ivan još uvijek ima kateter i od sada normalno mokri. Kateter će mu kroz koji dan biti izvađen, pojasnio nam je otac Dražen.

BIO JE NA 15 OPERACIJA

Da će majka biti davatelj potvrđeno je prije gotovo godinu dana nakon brojnih testiranja. Od rođenja zbog zatajenja bubrega Ivan je na dijalizi, koju je zadnjih godina četiri puta dnevno obavljala majka Kristina u obiteljsko­j kući, jer Ivan uz bolest bubrega ima i bolest mekanih kostiju, zbog koje je do sada 15 puta bio podvrgnut raznim operacijam­a. Zbog te bolesti dječak se samostalno teško kreće, ali će se napokon riješiti teških muka kojima je svakodnevn­o bio izložen po dva sata koliko je trajala dijaliza. Naravno nakon toga mu je još satima bilo mučno. No, obitelj je sretna što je tomu napokon došao kraj. Zbog bolesti Ivan nije redovito pohađao nastavu u školi, već o svemu vodi skrb majka Kristina, koja ima status majke njegovatel­jice. Obitelj s nestrpljen­jem čeka povratak u rodni Palovac, gdje ih s neskriveno­m radošću čekaju djedovi i bake, ali i Ivanov šest godina mlađi brat Leo, koji je na sreću sasvim zdrav. Ivan je bio redoviti pacijent zagrebački­h klinika, pogotovo prvih godinu dana otkako se rodio. Tada je u bolnici doslovno živio.

MUČNINE ĆE POSTATI PROŠLOST

Ubod igle i liječnička bijela kuta postali su mu gotovo normalni i više ih se ni najmanje ne boji. Njegovi roditelji, djedovi, bake i prabaka vjeruju da su mučnine nakon dijalize Ivanova prošlost. Ivanovi roditelji zahvaljuju se svima koji su im pomagali u dok su se borili sa sinovom teškom bolesti, kao i liječnicim­a koji su omogućili da majka, nakon života, sinu daruje i bubreg.

 ??  ?? PADOVA: “Sretan sam što više neću na dijalize, a jedva se čekam poigrati s bratom te vidjeti djeda i baku”
PADOVA: “Sretan sam što više neću na dijalize, a jedva se čekam poigrati s bratom te vidjeti djeda i baku”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia