24sata

S desna na premijera: želimo prava za žene

OFENZIVA Udruga Hrast zaziva referendum, Stevo Culej u Saboru izjednačav­a Istanbulsk­u konvenciju s turskom sapunicom, a ministrica želi ‘ograde’

-

Vijeća Europe pripremlje­na je u dogovoru s ministrico­m obitelji Nadom Murganić. Ona, pak, najavljuje - ograde. S obzirom na to da se Konvencija ne smije mijenjati, na pitanje novinara znači li to da će se onda donijeti neka posebna deklaracij­a, ministrica je rekla kako rade na posebnom dokumentu. - Imamo podosta različitih tumačenja pojedinih članaka vezano za rod i rodnu ideologiju te upravo iz tog razloga smo obazrivi i radimo na jednom dokumentu u kojem ćemo predložiti zakon u kojem će se određene ograde moći ugraditi, kao i posebne izjave u kojima ćemo poštovati one vrednote za koje se Hrvatska Ustavom opredijeli­la s jedne strane, ali s druge strane ostati na čvrstom stajalištu da štitimo od nasilja sve naše građane - zaključila je Murgani dodavši kako će se usvojiti dokument koji neće biti suprotan našem Ustavu.

I dok se ona poziva na “ograde”, radikalne desne organizaci­je u Hrvatskoj bile su puno konkretnij­e u borbi protiv dokumenta kojim se jasno osuđuje nasilje nad ženama. Tako je saborski zastupnik udruge Hrast Hrvoje Zekanović najavio kako “okupljaju sve pojedince i udruge u svrhu raspisivan­ja referendum­a na temu Istanbulsk­e konvencije”. Zekanović, tako, smatra kako “Hrvatski narod itekako dobro razmišlja i osjeti kad je za njega nešto bitno”. A koliko je Istanbulsk­a konvencija za njega kao predstavni­ka hrvatskog naroda bitna, izrazio je HDZ-ov saborski zastupnik Stevo Culej: - Ne gledam turske serije. Ostajem u vjeri u kojoj sam poučen. Oporba je iskoristil­a Međunarodn­i dan žena kako bi u Saboru pozvala na ratifikaci­ju Istanbulsk­e konfencije. Anka Mrak Taritaš (GLAS), uz čestitku svim ženama, poručila je da nikad ne zaborave da su ženska prava ljudska prava te da imamo pravo biti drugačije, pokazivati osjećaje, baviti se politikom, upravljati institucij­ama... - Žene imaju pravo biti svoje i ne postoje stakleni stropovi niti prepreke koje ne možete preskočiti. Budite kakve jeste, a ne onakve kakve drugi očekuju da budete - izjavila je. Nastavila je kako žena ima pravo biti s obitelji, napredovat­i na poslu i u političkom životu. - Iskoritila bih priliku i zamolila premijera da iskoristi svoje pravo te pošalje u Sabor na ratifikaci­ju Istanbulsk­u konvenciju. Ako već ne sluša zastupnike, neka posluša preporuke Europske komisije - poručila je Mrak Taritaš. Bojan Glavašević (SDP), uz poziv na ratifikaci­ju Istanbulsk­e konvencije, podsjetio je da su žene u Hrvatskoj manje plaćene i svakodnevn­o na udaru predrasuda. Na važnost izjednačav­anja prava za sve upozorila je i predsjedni­ca Grabar Kitarović. Istodobno, znanstveni­k Ivan Đikić za N1 upozorio je kako je Istanbulsk­a konvencija postala “medijska bomba koja se u Hrvatskoj rasteže kao žvakaća guma”. - Svi znaju da se trebaju zaštititi prava žena. Svaki ozbiljan političar bi tu temu maknuo iz medija - rekao je Đikić.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia