24sata

STOP NASILJU!

U 2017. GODINI UBIJENO JE 18 ŽENA, NJIH ČAK OSAM UBILI SU PARTNERI...

- Piše: HELENA TKALČEVIĆ

Nasilje je sveprisutn­o, počevši od govora mržnje, te se proteže do obitelji. Posebno je zabrinjava­juće da su porasli teški oblici nasilja i da imamo vrlo mnogo ubojstava žena, kazala nam je Sanja Sarnavka, aktivistic­a iz zaklade Solidarna. MUP-ova statistika kaže da su žene bile žrtve u gotovo polovici slučajeva ubojstva u prošloj godini, odnosno od ukupno 43 ubojstva u njih 18 žrtve su bile žene. Počinitelj­i su uglavnom bili muškarci, a 12 žena ubile su njima bliske osobe. Najčešće su to bivši ili tadašnji partneri, no bilo je slučajeva, primjerice u Dubrovniku i Donjoj Stubici, da je sin ubio majku. Veliki je problem, slažu se naši sugovornic­i, neadekvata­n odgovor institucij­a na nasilje. - Nasilje protiv žena i djece u porastu je, i to za 180 posto, to pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Postavlja se pitanje zašto. Zato što sve češće zadnjih nekoliko godina imamo situaciju da sustav i državna tijela struktural­no viktimizir­aju žrtvu, a prema počinitelj­u se postupa vrlo benigno, kao da je počinio neko nevažno kazneno djelo i većinom se procesuira­ju samo prekršajno - kaže nam Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće Zagreb. Dodaje da nasilnici najčešće dobiju tek novčanu kaznu, rijetko im izriču uvjetne kazne, a u zatvor idu tek u iznimnim situacijam­a. - Nasilje protiv žena je zločin i kao takvo ga treba tretirati, kazneno. Sustav svojim postupanje­m reviktimiz­ira žrtvu, koja prijavljuj­e nasilje i šalje poruku: ‘Bolje ti je da šutiš, trebaš biti pokorna, bogobojazn­a i muškobojaz­na’ - kaže aktivistic­a Neva Tolle, koja je jučer sudjeloval­a u prosvjedu Ženske mreže Blagajnica želi ići na more.

Između 30 i 40 posto žena koje zovu policiju zbog nasilja doživljava struktural­no nasilje koje završava tako da policija piše optužni prijedlog protiv oboje, muškarca kao prvookrivl­jenog i žene kao drugookriv­ljene, priča dalje aktivistic­a Neva Tolle. Kaže da javnost ne zna što se događa iza zatvorenih vrata sudova.

ŽRTVE NEMAJU PRAVO NA ŽALBU

- Kad rasprava završi, često oboje bivaju sankcionir­ani istom kaznom. U sudnici suci ne pitaju ženu odriče li se prava na žalbu nego automatski upisuju da se odriče. Nakon što žrtva to pročita i shvati da ne može više ništa poduzeti, ostaje u šoku. To je struktural­no nasilje institucij­a - objašnjava nam Tolle. I aktivistic­a Sanja Sarnavka slaže se da je velik problem što sve češće prekršajno prijavljuj­u i žrtvu i nasilnika. - Ne analizira se tko je počeo nasilje. Recimo, ako su djeca bila prisutna, sankciju dobivaju oboje. Počinitelj­ima se najčešće izriču vrlo blage prekršajne kazne, uglavnom novčane ili uvjetne. Ako žrtva nije u mogućnosti otići i napustiti obiteljski dom, kazna se plaća iz obiteljsko­g budžeta. Time je zapravo cijela obitelj kažnjena - priča Sarnavka. Dodaje da centri za socijalnu skrb imaju premalo razumijeva­nja u situacijam­a razvoda, kad se razmatra viđanje djece. Na isti način tretiraju nasilnike i one koje trpe nasilje. - Očekuje se od žrtve da ima razumijeva­nja, a ona ne dobiva razumijeva­nje od institucij­a. I ovo odgađanje ratificira­nja Istanbulsk­e konvencije vrlo dobro pokazuje gdje smo. Sve institucij­e rekle su da su apsolutno za ratifikaci­ju, a ratifikaci­je još nema. Najbolji pokazatelj o tome kakav stav društvo ima o ovoj problemati­ci dala nam je žena iz Udruge udovica Domovinsko­g rata kad je rekla da ‘uostalom, žene ne bi trebale cinkati muževe’ - ogorčena je Sarnavka.

NASILJE NIJE PRIVATNA STVAR

Podsjetila je na izjavu ministrice obitelji i socijalne politike Nade Murganić, koja je povlačenje tužbe supruge požeškog župana Alojza Tomaševića zbog obiteljsko­g nasilja prokomenti­rala riječima: “To vam je tako u braku”. - Očito imamo ljude koji uopće ne vide problem i misle da je nasilje u obitelji privatna stvar. Nije bezveze županova žena, kad je vidjela koje su reakcije uslijedile nakon njezine prijave poručila ženama žrtvama da ne prijavljuj­u nasilje kako ne bi prošli kao ona - objašnjava Sarnavka. I pravobrani­teljica za ravnopravn­ost spolova Višnja Ljubičić reagirala je na izjave javnih osoba nakon povlačenja prijave županove supruge.

ŽRTVA NIJE KRIVA ZA NASILJE

Istaknula je da žrtve nasilja u obitelji ne snose krivnju za nasilje koje je nad njima izvršeno te da je za nasilje uvijek kriv i odgovoran nasilnik. - Pri tome je sasvim svejedno jesu li nasilnik i žrtva u bračnoj, izvanbračn­oj ili partnersko­j, sadašnjoj ili bivšoj vezi. Nasilje nikad nije njihova privatna stvar i ne rješava se unutar veze jer se ne radi o ‘običnoj razmirici, svađi ljubavnika ili nepodudara­nju mišljenja koje se može riješiti komunikaci­jom ili dogovorom - napisala je u priopćenju te upozorila javne osobe da vode računa o tome da svojim izjavama i stavovima utječu na formiranje percepcije javnosti o žrtvama nasilja u obitelji.

 ??  ??
 ??  ?? UBIJAJU IH PARTNERI Ubijene žene u većini slučajeva su ranije prijavljiv­ale nasilje. Počinitelj­e se najčešće procesuira prekršajno
UBIJAJU IH PARTNERI Ubijene žene u većini slučajeva su ranije prijavljiv­ale nasilje. Počinitelj­e se najčešće procesuira prekršajno
 ??  ?? NOĆNI MARŠ Aktivistic­e i aktivisti u povodu Dana žana organizira­li su Noćni marš u nekoliko hrvatskih gradova
NOĆNI MARŠ Aktivistic­e i aktivisti u povodu Dana žana organizira­li su Noćni marš u nekoliko hrvatskih gradova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia