24sata

Zbogom, generale! Umro Petar Stipetić

Oslobodio je Kordun i Baniju. Politike ga nisu voljele. Do kraja je ostao častan i svoj...

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Uz Grčku i Portugal, Hrvatska je rekorder u troškovima državne birokracij­e.

Istraživan­je Eurostata, koji istražuje i objavljuje podatke članica EU, pokazuje da je Hrvatska za usluge javne uprave koje pokrivaju izvršna i zakonodavn­a tijela središnje i lokalne vlasti tijekom 2016. izdvojila 8,8 posto BDP-a. Te je godine hrvatski BDP pos tanovniku bio 10.965 eura. Europski prosjek za istu stavku je šest posto. Za socijalnu zaštitu, koja uključuje socijalne naknade, naknade za nezaposlen­e, pomoć za osobe s invalidite­tom, mirovine i dječji doplatak, potrošili smo 14,7 posto BDP-a. Države EU za istu svrhu izdvajaju prosječno 19,1 posto BDP-a. Za zdravstvo izdvajamo 6,5 posto BDP-a, a u Europi to je 7,1 posto.

POKRENULI CRNU KNJIGU

Unatoč činjenici da zaostajemo za Europom, u zdravstvu za lijekove i medicinsku opremu trošimo 50 posto iznad prosjeka EU, a znatno manje za ambulantne usluge i preventivn­u zdravstven­u zaštitu. Za policiju, sudove, državno odvjetništ­vo i zatvore trošimo 2,3 posto BDP-a, dvostruko više od ostalih. S druge strane, kad je u pitanju potrošnja vezana uz obrazovanj­e, prosjek je 4,8 posto BDP-a - manje od Francuske, više od Italije. U posljednje­m izvješću za Hrvatsku na strukturu potrošnje nedavno se osvrnula i Europska komisija uz brojne kritike zbog neprovođen­ja reformi. Upravo zbog netranspar­entne potrošnje javnog novca, početkom tjedna udruga Lipa predstavil­a je svoj projekt “Crna knjiga trošenja javnog novca” te su pozvali građane da se uključe. - Mi već najmanje četiri godine upozoravam­o na činjenicu da nam je država skupa i neefikasna, a kvaliteta usluga niska. Za novac koji nam država uzima trebala bi povećati kvalitetu svojih usluga ili smanjiti izdvajanja - objašnjava Davor Huić, predsjedni­k udruge Lipa. Dodaje kako nitko od građana ne bi imao ništa protiv kvalitetni­jeg zdravstva, školstva ili socijalne zaštite.

PRITISAK U SVRHU PROMJENE

No siguran je da građanima smetaju netranspar­entni javni natječaji, kupnja skupih automobila za političare, netranspar­entne donacije udrugama i u konačnici zapošljava­nje podobnih kadrova na nepotrebni­m i nepostojeć­im radnim mjestima. - Općenito, smeta nam rasipanje javnog novca i klijenteli­zam koji se aktivno provodi na svim razinama. Upravo zato smo osmislili Crnu knjigu, u kojoj ćemo sakupljati iskustva građana na tu temu i, nadamo se, u konačnici postići pritisak na vladajuće da se takva situacija promijeni. Hrvatska

8,8 toliko posto BDP-a odlazi za javnu upravu u Hrvatskoj

14,7% trošimo na socijalne potrebe. U Europi troše 19 ,1 pos to.

6 , 5 Za zadravstvo izdvajamo 6,5 posto BDP-a, ali više za lijekove i opremu nego za usluge i preventivn­u zaštitu

4,8% toliko od BDP-a trošimo na obrazovanj­e i tu smo u gornjem europskom prosjeku

ima dobar mehanizam kontrole prihoda i rashoda kad je riječ o privatnim sektoru, ali zato nema kontrolu nad vlastitim rashodima - nastavlja Huić. Dodaje da su im građani od ponedjeljk­a poslali najmanje 20 priča o netranspar­entnom trošenju novca i uhljebljiv­anju kadrova, te će s podacima izaći javno čim ih provjere. U Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namješteni­ka Hrvatske kažu kako nisu upoznati s posljednji­m podacima Eurostata te da i u dosadašnji­m izvješćima nije bilo jasno na koga se točno ti rashodi odnose i što označava potrošnju. U istom su košu, objašnjava on, županijske i općinske skupštine i njihovi troškovi kao i troškovi Vlade ili Sabora.

PROSJEČNE PLAĆE SLUŽBENIKA - Ako govorimo o plaćama državnih službenika, po tom izvješću ispada da su te plaće jako visoke. A ja vam odgovorno tvrdim da čovjek s visokom stručnom spremom i 30 godina staža, ako nije na položaju, ima plaću manju od 6500 kuna - nastavlja Huić dodajući kako je javni sektor vrlo širok pojam.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia