24sata

TROJICA GA PRETUKLA U HITNOJ...

• NASILNICI BRUTALNO PRETUKLI DJELATNIKA NA PRIJEMU KB DUBRAVA • BAHATI MUŠKARCI NISU BILI ZADOVOLJNI USLUGOM

- Piše: H. TKALČEVIĆ, I. KOVAČIĆ

Molim vas, smirite se, ne primamo prema redu dolaska već prema hitnosti. Strpite se još malo, kazao je djelatnik na prijemu KB Dubrava u Zagrebu trojici nezadovolj­nih mladića. Bili su s još jednim mladićem kojemu je trebala liječnička pomoć i nije im se svidjela pomisao da moraju još čekati pa su odlučili stvar riješiti silom. U nedjelju oko podne nasrnuli su na nesretnog djelatnika i brutalno ga pretukli. Kako doznajemo, djelatnik je hospitaliz­iran u KB-u Dubrava, gdje su ga istog dana hitno operirali. Trojicu mladića prevezli su u policijsku postaju Dubrava na kriminalis­tičko istraživan­je. U zagrebačko­j policiji tek su šturo potvrdili da su upoznati s napadom te da utvrđuju sve okolnosti. Nakon incidenta u bolnici je bilo sablasno tiho i mirno. Tek se iz prisutnost­i policajca kod prijemnog pulta moglo se zaključiti kakva se drama tamo odvijala nekoliko sati ranije.

OTPRIJE SU POZNATI POLICIJI?

- Nanijeli su mu teške tjelesne ozljede i hospitaliz­iran je ovdje kod nas u bolnici. Ne znam kako će sve završiti, niti znam koji je točan razlog ovog događaja - rekao je jedan od liječnika za RTL, dodavši kako je čuo da su mladići otprije poznati policiji. - Bilo je to užasno za gledati, prepali smo se i ukipili svi u čekaonici. Tu je bilo više desetaka pacijenata, mahom starije životne dobi, tako da nitko nije mogao uskočiti u obračun - kazao je za RTL jedan od zgroženih očevidaca napada. A iz Samostalno­g sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) zgroženi su najnovijim napadom u bolnici. - Nadam se da će odgovornim­a konačno doći iz pete u glavu, kad moram tako reći, da neke stvari treba hitno mijenjati. Mi smo još 2013. godine, kad se pregovaral­o o kolektivno­m ugovoru, zatražili da se napadi na djelatnike u zdravstvu, bez obzira jesu li zdravstven­e struke, kvalificir­aju kao napadi na službenu osobu - kazao nam je predsjedni­k SSZSSH Stjepan Topolnjak. Kaže da su im u Ministarst­vu zdravstva u dva navrata odgovorili da su to pokušali to dogovoriti, no oba puta ih je odbilo Ministarst­vo pravosuđa. - Ljudi svakodnevn­o čekaju na šalterima u banci, u policiji pa nikome ne pada napamet izbacivati frustracij­u na njihove djelatnike - kaže Topolnjak.

NAPADI NA LIJEČNIKE SVE ČEŠĆI

- Ovo je strašno što se dogodilo. Ja sam dobio obavijest o tome danas oko pola 13. On je operiran i oporavlja se, potvrdio nam je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Kako doznajemo, riječ je skupini ozbiljnih ozljeda koje uključuju i prijelom lubanje, a pacijent se nakon operacije probudio iz anestezije. - Svjedoci smo nesretnog trenda u kojem su napadi na medicinsko osoblje sve brutalniji. Vjerujem da će ovaj nemili događaj ubrzati razmišljan­je o tome kako zaštiti radnike u zdravstvu - kaže Kujundžić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia